Eeuwenlang kwam je de stad binnen via gigantische poorten. Vandaag vind je precies op die plaatsen dynamische en kleurrijke stadswijken. Wat gebeurde hier de afgelopen twee eeuwen? Hoe werd de stad hier gevormd en hertekend? De meest besproken delen van de stad nemen in deze expo zelf het woord. Op 't randje van de stad, maar centraal in deze expo.
Mini-expo in Dampoortstation over de Dampoort, een plek waar mensen al eeuwenlang aankomen en vertrekken, waar verkeer stilstaat en weer in beweging komt.
Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie op straat, fenomenen die nog te vaak weggewuifd worden. In de voortuin van het STAM vind je een twintigtal artistieke foto’s, gemaakt door leerlingen van Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent om de boodschap ‘Nee is nee, enkel ja is oké’ verder op de agenda te zetten.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vijfde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer' waarbij Dampoort uitgelicht wordt.
Zestig jaar geleden kwam de Turkse migratie naar Gent op gang. Vandaag heeft bijna een tiende van de Gentenaren Turkse roots. Jongeren uit de Turkse diaspora gingen op zoek naar de verhalen, voorwerpen en betekenissen achter die cijfers. 'Wie bewaart, die blijft! Koru ve yașat!', een sneak peek van een groeiende Gents-Turkse erfgoedcollectie. Blik terug via onze digi-expo.
Vandaag is Gent eigenaar van zo'n 1.800 hectare plattelandsgrond, voornamelijk buiten de stadsgrenzen. Maar ooit was dat 5.000 hectare akkers, weiden en bos. De stad op het platteland: wat is het verhaal achter die gronden? Waar ligt hun toekomst?
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.
Het STAMplein is een gratis toegankelijk stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er momenteel de schatten van de derde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer': Rabot.
Het STAM vertelt als stadsmuseum het verhaal van Gent en zijn bewoners. Deze zomer zelfs van de buurt rond het museum op een zeer bijzondere manier: met 100 kijkdozen gemaakt door 100 buurtbewoners. Gratis toegankelijk.
De KRCG, de oudste roeiclub van Gent, bestaat 150 jaar en heeft een rijke geschiedenis. Hoe heeft een vereniging als deze de Watersportbaan mee vormgegeven? Een biografie vol boten en binken (m/v/x). Gratis toegankelijk.
Het STAMplein is een gratis toegankelijk stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er momenteel 'De vierkante kilometer' met zijn eerste twee afleveringen: Neuseplein & Brugse Poort.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Architectuurwijzer brengt achttien Vlaamse collectieve woonprojecten bij elkaar. Een expo over delen en samenleven, over duurzaam en ruimtelijk verantwoord bouwen en wonen. Ook het dagelijkse leven binnen de reeds gerealiseerde projecten komt aan bod.
Hoe de stad er boven de grond uitziet, ervaren we elke dag. Maar wat zit er ónder de gebouwen en straten allemaal verborgen? In 'Ondergronds in de stad' legt het STAM de wereld onder je voeten bloot.
De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een eigenaardige verzameling: foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Met deze 'criminele collectie' maakt het STAM een tentoonstelling.
Deze rondreizende expo van het Deutsches Architekturmuseum toont buitenlandse referentieprojecten rond collectief bouwen en wonen. Vernieuwende oplossingen voor dichter wonen, met oog voor architectuur.
In 1817 werd de Universiteit van Gent opgericht. Tweehonderd jaar later is de universiteit met haar studenten, professoren, gebouwen en campussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het straatbeeld. Gent zou Gent niet zijn zónder.
Tijdens WO I was Gent een bezette stad. Deze zomer toont het STAM foto’s gemaakt door de bezetter uit de collectie van het KIK en confronteert ze met materiaal uit het Gentse Stadsarchief. Soms vertellen de foto’s meer dan we op het eerste zicht denken, soms geven ze een vertekend beeld van de dagelijkse realiteit.
Draken. Soms zijn ze kwaadaardig en lelijk, dan weer aaibaar en lief. Ze beschermen je, of je moet ze verslaan. Kom en ontdek prachtige objecten, fascinerende legendes, linken met vandaag en dieren op sterk water.
Een stad is nooit af, en Gent groeit. Welke ideeën, plannen en dromen leven er voor de toekomst? Kunstenaar Elly Van Eeghem gaat hiermee aan de slag en nodigde medemakers uit om hetzelfde te doen.
Wist je dat Belgen en Nederlanders ooit even inwoners waren van hetzelfde koninkrijk? Maar waarom stond het Zuiden zo anders tegenover koning Willem I dan het Noorden? En wat betekenden de jaren met ‘de Kanalenkoning’ op lange termijn voor België?
Het STAM is één van de tien locaties van het Fotofestival Gent 2015 - Stories of Identity. Ook hier vinden erfgoed en fotografie elkaar deze zomer: werk van Sanne De Wilde schittert in de oude Bijlokeabdij.
Foto's van architecturale overblijfselen van wereldtentoonstellingen in steden over de hele wereld door Ives Maes. Een prelude op de stadsbrede herdenking van de Gentse wereldtentoonstelling van 1913.
De Gentse fotograaf Edmond Sacré (1851-1921) liet een zeer divers oeuvre na met (groeps)portretten, landschappen, straatbeelden en opnames van gebouwen en evenementen.