Op 9 oktober 1817 werd in Gent de universiteit plechtig geopend. Alles begon met 4 faculteiten, 16 professoren en 190 studenten. Ze huisden in leegstaande gebouwen zoals kloosters, abdijen en in het Burgerlijk Hospitaal van de Bijloke. Vandaag is de Universiteit Gent uitgegroeid tot een van de grootste universiteiten in het Nederlandse taalgebied met meer dan 40.000 studenten en 9.000 personeelsleden.
Sinds die dag zoekt de universiteit haar plaats in de stad en is ze een vaste waarde in het straatbeeld geworden. Studenten zitten er op kot, haasten zich met de fiets van het ene gebouw naar het andere en duiken daarna in het uitgaansleven. Campussen palmen ruimte in en aan de skyline is een vierde toren verrezen, de boekentoren. Gent zou Gent niet zijn zonder. Minder zichtbaar maken proffen dankbaar gebruik van de stad als proeftuin voor onderzoek en experiment.
De tentoonstelling kijkt terug op de wisselwerking tussen stad en universiteit in de afgelopen tweehonderd jaar en onderzoekt kansen voor de toekomst. Waarom kreeg Gent een universiteit? Waarin verschilt het studentenleven van nu met dat van vroeger? Welke mogelijkheden biedt het rijke en diverse patrimonium van de universiteit? Ook de protesten, betogingen en de strijd om de vernederlandsing komen aan bod.
‘Stad en universiteit. Sinds 1817’ is een STAMtentoonstelling over de universiteit, de stad en vooral over hoe ze samenleven - gisteren, vandaag en morgen.
I.s.m. de vakgroepen Geschiedenis en Architectuur & Stedenbouw.
Met dank aan het GUM, het Universiteitsarchief en de Universiteitsbibliotheek Gent.
De zaalteksten van de expo zijn hier te downloaden:
Van oktober 2017 tot en met maart 2018 zijn er zondagsrondleidingen door 'Stad en universiteit' waar iedereen op kan intekenen. Telkens de derde zondag van de maand om 11 uur. Inschrijven maar!
Kom met een groep en laat je rondleiden door een STAMgids. Voor wie graag wordt rondgeleid door iemand die zelf nog midden in het studentenleven zit, staan er student-gidsen paraat.
Deze tentoonstelling leent zich voor een schoolbezoek met de derde graad van het secundair onderwijs. Onze gidsen houden dan rekening met de jeugdige leeftijd van de bezoekersgroep. Voor groepen jongeren die graag door een leeftijdsgenoot worden rondgeleid, staan student-gidsen ter beschikking.
Voor jongeren t.e.m. 18 jaar is de toegang tot het STAM gratis, jongeren van 19 t.e.m. 25 jaar betalen 2 euro per persoon.
Combineer een rondleiding in de tentoonstelling met een stadswandeling of -fietstocht in het kader van '200 jaar UGent' door een van de Gentse gidsenverenigingen. Een greep uit hun aanbod:
Meer info over de inhoud en de praktische kant, vind je op de websites van de gidsenverenigingen zelf. Ook het boeken gebeurt bij de gidsenverenigingen.
Lezingen en debatten in de rand van de expo, in een ruimte van de expo zelf: programmatie zie www.destadsacademie.be en salongesprekken 'Uit de ivoren toren'.
Bezoek ook Out of the Box: op verschillende Gentse culturele locaties prikkelen UGent-collectiestukken tot reflectie.
foto's: Phile Deprez
Mini-expo in Dampoortstation over de Dampoort, een plek waar mensen al eeuwenlang aankomen en vertrekken, waar verkeer stilstaat en weer in beweging komt.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vijfde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer' waarbij Dampoort uitgelicht wordt.