De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een bijzondere verzameling. Ze bestaat uit foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Deze collectie werd door de jaren heen verzameld in het zogenaamde museum van de misdaad, enkel toegankelijk voor politiemensen in opleiding of op uitnodiging. Speurders werden er aan de hand van schoolvoorbeelden uit de politionele praktijk getraind in het zoeken naar relevante details, sporen en aanwijzingen om misdrijven zoals vergiftiging, valsmunterij en brandkastkraken op te lossen.
Het STAM gaat met dit materiaal aan de slag en maakt het voor iedereen toegankelijk in een tentoonstelling. De gangbare onderzoekstechnieken die destijds leidden tot het oplossen van misdrijven worden in kaart gebracht: sporenopname, ballistiek, verhoor van getuigen, reconstructie … inclusief de rol van wetsdokters en andere experten. Deze technieken, geïllustreerd met oorspronkelijk bewijsmateriaal, loodsen je door de tentoonstelling. Bekende en minder bekende moordzaken en diefstallen in de ruime regio rond Gent komen aan bod. Deze eigenaardige collectie maakt de rechercheur in je wakker.
In Het museum van de misdaad ontdek je verder hoe de gerechtelijke politie van Gent is ontstaan en hoe zij zelf haar ‘criminele’ collectie presenteerde. De kansspelen en ‘onzedelijke’ foto’s in het depot van in beslag genomen verboden goederen tonen hoe bepalend de tijdgeest is voor onze blik op misdaad.
I.s.m. Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen en Geheugen Collectief
De derde zondag van elke maand organiseert het STAM een gidsbeurt waar iedereen kan op intekenen. Want een gids vertelt dingen die bijblijven! Van november 2018 tot mei 2019 gaan deze rondleidingen in de expo 'Het museum van de misdaad' door. Start om 11 uur, je betaalt je inkom plus 4 euro (5 euro vanaf mei) voor de rondleiding (inkom voor Gentenaars gratis op zondag tussen 10 en 13 uur).
Omdat de rondleidingen zo populair zijn, doen we er ook wekelijks op zaterdag en op sommige feestdagen.
Check hier de hele lijst van instaprondleidingen en reserveer je plaatsje(s).
I.s.m. Vormingplus organiseert het STAM een reeks lezingen, bezoeken en workshops in het thema 'misdaad'. Onderwerp het programma hier aan nader onderzoek.
Een misdaad vraagt om een oordeel. Maar is de misdaad wel een misdaad, en wat is ons oordeel? Theatermaker, kunstenaar en filosoof Peter Aers stelt de oordelen, waarden en grenzen van een groep in vraag. Er zijn verschillende data waarop je individueel kan inschrijven voor deze gespreksperformance in november 2018 en in maart 2019.
De voorstelling is ook te boeken voor een groep tijdens bepaalde periodes in maart en april 2019.
Koppel je je bezoek aan de expo graag aan een extra activiteit? Gelegenheden genoeg: we doen publieksnocturnes, film i.s.m. KASKcinema, en extra's i.h.k.v. vakanties, Kunstendag voor Kinderen, de Dag van de Wetenschap, Museumnacht, de Week van het Gents, de Nacht van de Geschiedenis, ... Hou zeker onze STAMactiviteitenagenda in de gaten.
Bij de tentoonstelling ‘Het museum van de misdaad’ hoort een themanummer van het tijdschrift OKV (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen). Onderzoekstechnieken en echte cases uit de tentoonstelling worden uit de doeken gedaan. Geheugen Collectief en het STAM zorgden voor tekst en uitleg. De publicatie is rijk geïllustreerd met afbeeldingen van bewijsmateriaal, foto’s en dossierstukken uit de collectie van de gerechtelijke politie van Gent en is verkrijgbaar in het Nederlands en in het Frans. Te koop in de STAMshop voor 8 euro.
Museum van de misdaad (NL - FR), OKV, okt 2018, 40 p. (50 ill.), 8 euro.
Ontdek alle bochtjes en gaatjes van 'Het verhaal van Gent' met het luisterspel 'Santé m'n Ratje'. Luister en speel samen met Ratje in het STAM, ideaal voor kinderen van 4 t.e.m. 9 jaar.
Eeuwenlang kwam je de stad binnen via gigantische poorten. Vandaag vind je precies op die plaatsen dynamische en kleurrijke stadswijken. Wat gebeurde hier de afgelopen twee eeuwen? Hoe werd de stad hier gevormd en hertekend? De meest besproken delen van de stad nemen in deze expo zelf het woord. Op 't randje van de stad, maar centraal in deze expo.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!