De Belgische kunstenaar Ives Maes gaat over de hele wereld op zoek naar sporen van wereldtentoonstellingen, van de eerste in 1851 in Londen tot de meest recente in 2010 in Sjanghai.
Ives Maes fotografeert de sites waar deze tentoonstellingen hebben plaatsgevonden en de architecturale restanten van deze kortstondige gebeurtenissen. Daaruit blijkt vaak een ironisch contrast tussen de groots opgevatte toekomstidealen van weleer en de stedelijke realiteit van vandaag. Uit de tentoonstellingspaviljoenen sprak een utopische visie vol beloftes over de toekomst.
De foto’s van Maes zijn nabeelden, sporen van dromen uit het verleden
die nu vergane glorie zijn. Het STAM toont een dertigtal werken van
Ives Maes in een opstelling die het sculpturale karakter van zijn
fotografisch werk illustreert.
(foto: Closing Parade (Shanghai Expo 2010), 2010 © Ives Maes)
Ives Maes is sinds 2012 als onderzoeker verbonden aan KASK / School of Arts van de HoGent.
Op het terrein van de Gentse expo is er van architectuur weinig overgebleven. Het STAM presenteert op Afterimages een virtueel, interactief 3D-model van de wereldtentoonstelling van 1913 dat een idee geeft van de omvang en het uitzicht ervan (i.s.m. Stadsarchief Gent).
De tentoonstelling Afterimages in het STAM is een prelude op de stadsbrede herdenking (www.gent.be/1913-2013) van de Gentse wereldtentoonstelling van 1913. Honderd jaar later wijden tal van Gentse cultuurhuizen een tentoonstelling of evenement aan de ‘eeuw van de vooruitgang’.
Word jij de Held van de Hoogbouw? Een speels parcours loopt door de zalen van de expo 'SkYline'. Snel Ruitenwasser Rudy, Schatbewaarder Samir, Kathedralenbouwer Karel, Buurvrouw Berna en Gids Gita te hulp!
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.