In 2020 bestond het STAM tien jaar. Tijd voor een verjongingskuur van de vaste tentoonstelling! Flaneer in 'Het verhaal van Gent' nieuwe stijl tussen perkamenten abten, ondernemende vrouwen, verliefde rebellen en zelfzuchtige weldoeners van de middeleeuwen tot nu. Je ziet en voelt de stad groeien en veranderen van vorm. Je ontdekt unieke objecten en natuurlijk is er ook een verse versie van onze (nog altijd even gigantische) luchtfoto.
Wat is nieuw in 'Het verhaal van Gent' sinds 2020?
Het gaat vooruit in Gent. Op onze vorige luchtfoto zag de Bijlokesite er nog helemaal anders uit. Sindsdien kwam er een Stadshal bij, een Parkbosbrug of twee, een Ghelamco Arena, een Krook en een uitgegraven Reep. Wandel over de fotovloer op zoek naar het Belfort, de Graslei, je huis, werk of school. Op je knieën verken je elk stukje stad, van het historisch centrum en de wijken tot de deelgemeenten. Een stratenzoeker helpt je de weg te vinden.
Je reist terug in de geschiedenis en maakt de metamorfose van Gent mee in fast forward. 'Het verhaal van Gent' flitst je achtereenvolgens naar een stad in wording, een middeleeuwse metropool, een veerkrachtige en tenslotte een ongeremde stad. Het museum als teletijdmachine... Druk op pauze wanneer je maar wil! Sta stil bij unieke en indrukwekkende collectiestukken. Hou halt bij blikvangers zoals de draadmodellen van de Sint-Baafsabdij en het Gravensteen. Verdwaal in muurbrede oude kaarten en ga op in digitale animaties.
Een stad draait om bouwen, leven en in verbinding staan. Dat vóel je in het nieuwe verhaal. Zie de stad groeien en veranderen. Hoor Gent zelf als personage aan het woord. Voel het hout en de stenen waaruit Gent gebouwd is. Proef het leven dat kleur geeft aan de stad. En ontdek hoe Gent in connectie stond en staat met de Lage Landen, Europa, en de wereld.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor loopt door alle museumzalen heen. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken onze jonge bezoekers mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
In de gangen van de Bijlokeabdij kijk je mee naar ‘Gent vandaag’, een fotoreeks van Michiel Hendryckx.
Grafplaat van Willem Wenemaer (+1325)
Ruiterstatuette
Panoramisch gezicht op Gent in 1534
Gezicht op de heerlijkheid Sint-Baafs en de stad Gent
Laurens vanden Haute
Gewelfschotel met bladmasker van de Dominicanenkerk te Gent
Paxtafel van de St. Sebastiaansgilde
Het kopje thee
Balboekje
Damesmasker
Collectebus
Vouwwaaier
Inhuldiging van het standbeeld van Jacob van Artevelde
Trappaal uit een woning in de Annonciadenstraat te Gent
Schrijfstel van Virginie Loveling
Gezicht op de Sint-Joriskaai en Steendam te Gent
Stoel uit het Ottenstadion Gent
Wedstrijdmaquette van het Emile Braunplein met de Stadshal Gent
Stuk beton afkomstig uit het E17-viaduct te Gentbrugge, het zogenaamde 'Brokkelviaduct'
Wachthuis voor tram of bus
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Het STAMplein is een gratis toegankelijk stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er momenteel de schatten van de derde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer': Rabot.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie op straat, fenomenen die nog te vaak weggewuifd worden. In de voortuin van het STAM vind je een twintigtal artistieke foto’s, gemaakt door leerlingen van Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent om de boodschap ‘Nee is nee, enkel ja is oké’ verder op de agenda te zetten.