Uit het oog, maar in bezit; verschillende steden zijn tot op vandaag eigenaar van een patrimonium van landbouwgronden, vaak tot ver buiten de stad. Het is een intrigerende, eeuwenoude erfenis die teruggaat tot in de middeleeuwen, toen steden groeiden, bloeiden en hun honger enkel nog gestild kregen door hun voedselketen verder te vertakken.
Ook de stad Gent bezit zo’n uitgestrekt landbouwpatrimonium, op fietsafstand van het centrum en met uitschieters tot in West- en Zeeuws-Vlaanderen. De expo ‘Gentse Gronden’ in het STAM spit hun geschiedenis uit, van middeleeuwse patriciërfamilies, kloosters, abdijen en armenhospitalen tot OCMW’s en steden van vandaag. Het veld wordt grondig in kaart gebracht.
‘Gentse Gronden’ stemt je tot nadenken, over de verhouding tussen stad en platteland en over de keten van boer tot bord. Stedelijk landbouwpatrimonium, geen contradictio in terminis, wel een eeuwenoud verbond. Met welke toekomst?
Voor deze tijdelijke expo werkt het STAM samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en de Provincie Oost-Vlaanderen
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Word jij de Held van de Hoogbouw? Een speels parcours loopt door de zalen van de expo 'SkYline'. Snel Ruitenwasser Rudy, Schatbewaarder Samir, Kathedralenbouwer Karel, Buurvrouw Berna en Gids Gita te hulp!
Tijdens de Ledeberg-expo op het STAMplein: een wandeling vol interessante stadsgeschiedenissen over én in Ledeberg. Laat je door Gandante op sleeptouw nemen. Iedereen kan zich hiervoor inschrijven!