Vandaag is Gent eigenaar van zo'n 1.800 hectare plattelandsgrond, voornamelijk buiten de stadsgrenzen. Maar ooit was dat 5.000 hectare akkers, weiden en bos. De stad op het platteland: wat is het verhaal achter die gronden? Waar ligt hun toekomst? De expo 'Gentse Gronden', da's geschiedenis over grondbezit, armen- en ziekenzorg, de relatie stad-platteland, voedselzekerheid én ook 'food for thought' over hier en nu.
Het verhaal van de Gentse landbouwgronden start in de dertiende eeuw, wanneer Gentse rijke stedelingen, abdijen en hospitalen eigenaar werden van gronden buiten de stadsmuren. Hospitalen hadden de gronden eeuwenlang broodnodig om financieel stabiel te blijven en om voedsel voor arme en zieke mensen in de stad te voorzien. In de twintigste eeuw breidde de stad uit met de haven en autosnelwegen, hervormde het nieuwe OCMW het sociaal beleid en deelde het niet langer voedsel uit en veranderde de landbouwsector grondig. De Gentse landbouwgronden werden deels verkocht en raakten in de vergetelheid.
De expo 'Gentse Gronden' brengt daar verandering in en doet dit intrigerende hoofdstuk in de geschiedenis van Gent en andere steden uitgebreid uit de doeken aan de hand van kaarten, schilderijen, illustraties, foto's, filmmateriaal en bijzondere objecten.
Tijden veranderen. Vandaag zijn de Gentse gronden voer voor debat. Wat brengt de toekomst? Worden ze verder verkocht om het sociaal beleid te financieren? Wat met de meer dan 150 pachters van vandaag en jonge boeren op zoek naar grond? Welke rol kunnen de gronden spelen in vraagstukken rond klimaat, voedselzekerheid en stedelijk beleid? 'Gentse Gronden' geeft je via interviews inzicht in verschillende toekomstvisies. Zijn de uiteenlopende ideeën samen te brengen tot een gedeelde toekomstvisie op de Gentse gronden?
'Gentse Gronden' is een expo met een uitgebreid programma van activiteiten. (Experten)rondleidingen, 'Gents Gronden'-sessies, fietstochten, meewerkdagen op boerderijen rond het Gentse...: hou onze website, socials en nieuwsbrief in de gaten voor meer nieuws!
Beelden: Archief Gent en Gilbert Verschatse
Laat je met je groep rondleiden door curator Esther Beeckaert (STAM) of curator Hans Vandermaelen (ILVO) in de tijdelijke STAMexpo 'Gentse Gronden'.
De derde zondag van elke maand: een rondleiding open voor iedereen. Omdat een gids dingen vertelt die bijblijven. In juli 2024 nemen we je mee door onze tijdelijke expo 'Gentse Gronden'.
Tijdens deze fietstocht in Afsnee krijg je concrete verhalen en lokale voorbeelden te zien, als aanvulling bij de STAMexpo 'Gentse Gronden'. Fiets mee langs dit stukje Gentse geschiedenis, samen met Gandante. Even batterijen opladen voordat je opnieuw het Gentse feestgedruis induikt!
Tijdens deze fietstocht in het Meetjesland krijg je concrete verhalen en lokale voorbeelden te zien, als aanvulling bij de STAMexpo 'Gentse Gronden'. Fiets mee langs dit stukje Gentse geschiedenis, samen met Gandante.
De derde zondag van elke maand: een rondleiding open voor iedereen. Omdat een gids dingen vertelt die bijblijven. In augustus 2024 nemen we je mee door onze tijdelijke expo 'Gentse Gronden'.
Korte keten, langgerekte tafel: tijdens het zomerfestival Bijloke Wonderland dekken we de tafel voor honderd liefhebbers van lokale, verse topproducten. Inclusief gratis lokale Oogstmarkt, muziek en gezellige feestsfeer. Een van de hoogtepunten van onze expo 'Gentse Gronden'!
Tijdens deze fietstocht in het Meetjesland krijg je concrete verhalen en lokale voorbeelden te zien, als aanvulling bij de STAMexpo 'Gentse Gronden'. Fiets mee langs dit stukje Gentse geschiedenis, samen met Gandante.
De derde zondag van elke maand: een rondleiding open voor iedereen. Omdat een gids dingen vertelt die bijblijven. In september 2024 nemen we je voor de allerlaatste keer mee door onze tijdelijke expo 'Gentse Gronden'. VOLZET
Ga zelf de boer op en steek mee de handen uit de mouwen tijdens deze meewerkdag bij Rawijs, een biologische zelfoogstboerderij in Lochristi. Samen met Avansa Regio Gent, in het kader van de STAMexpo 'Gentse Gronden'.
Eeuwenlang kwam je de stad binnen via gigantische poorten. Vandaag vind je precies op die plaatsen dynamische en kleurrijke stadswijken. Wat gebeurde hier de afgelopen twee eeuwen? Hoe werd de stad hier gevormd en hertekend? De meest besproken delen van de stad nemen in deze expo zelf het woord. Op 't randje van de stad, maar centraal in deze expo.
Ontdek alle bochtjes en gaatjes van 'Het verhaal van Gent' met het luisterspel 'Santé m'n Ratje'. Luister en speel samen met Ratje in het STAM, ideaal voor kinderen van 4 t.e.m. 9 jaar.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!