De Watersportbaan is een gigantische glimmende streep dwars door Gent. Ze is de uitvalsbasis van de KRCG, de Koninklijke Roeivereniging Club Gent. Opgericht in 1871 door een paar enthousiastelingen voor de roeisport, is de club vandaag een bloeiende Gentse sportvereniging. Als één van de oudste van Gent en van het hele land heeft de club ook een rijke geschiedenis.
Een mini-expo viert het 150-jarig bestaan van 'Club Gent' en onderzoekt hoe een vereniging als deze de stad mee vormgegeven heeft. Van 6 juni t.e.m. 12 oktober 2021 vertellen de roeiers hun verhaal in het STAM, op het STAMplein. Een biografie vol boten en binken (m/v/x).
Op het STAMplein haalt het STAM fragmenten van de levende stad binnen. We maken er een sport van! Van 6 juni t.e.m. 12 oktober 2021 zal daar naast 'De vierkante kilometer: Neuseplein en Brugse Poort', ook erfgoed en geschiedenis te vinden zijn van roeiclub KRCG.
Het bekendste lid van KRCG is ongetwijfeld olympisch atleet Tim Brys.
Wij vroegen hem waarom hij kiest voor roeien als sport en of Gent echt de hoofdstad van het roeien is?
Het STAMplein is een gratis toegankelijk stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er momenteel 'De vierkante kilometer' met zijn eerste twee afleveringen: Neuseplein & Brugse Poort.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vijfde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer' waarbij Dampoort uitgelicht wordt.