Gent lag tijdens de Eerste Wereldoorlog ver van het front, maar dat betekent niet dat het conflict aan de stad voorbijging, integendeel. Op 12 oktober 1914 arriveerden de Duitse troepen in de stad, het begin van een meer dan vier jaar durende bezetting. Gent viel onder militair bestuur, waardoor de levensomstandigheden er bijzonder hard waren en er nauwelijks contact was met de rest van het land. De Gentenaren leden onder massale werkloosheid en een steeds nijpender voedselschaarste. Het dagelijks leven werd gedomineerd door voortdurende opeisingen, controles en een strenge censuur. De trieste hoogtepunten waren de deportatie van 12.000 arbeiders en de executie van 52 burgers.
Deze zomer vertelt het STAM dit verhaal met een fototentoonstelling buiten in zijn voortuinen.
Foto’s, tijdens de oorlog gemaakt door de bezetter en behorende tot de collectie van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium), worden geconfronteerd met tekst- en beeldmateriaal van het Gentse Stadsarchief. Daaruit blijkt dat de foto’s soms meer vertellen dan we op het eerste zicht denken, maar evengoed een vertekend beeld kunnen geven van de dagelijkse realiteit.
I.s.m. het K.I.K. en het Stadsarchief Gent. Met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.
foto's: Phile Deprez
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Een reeks van twaalf lessen voor iedereen met interesse in Gent en/of geschiedenis. Met ons museum als locatie en rechtstreekse leverancier van unieke objecten die de lesthema's illustreren. STAM i.s.m. CVO Groeipunt. Voorjaar 2025, op vrijdagnamiddag.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.