STA M
Agenda

STAMplein: De vierkante kilometer - Ledeberg

13.05.2023 26.03.2024
Web STAM km2 ledeberg beeldnaakt

Beeld: Collectie Storme © Archief Gent

Het STAMplein is een apart stukje museum met een wisselende programmatie. Het is gratis toegankelijk en los van de rest van het museum te bezoeken.

K19 tegel


Voor het erfgoedproject ‘De vierkante kilometer’ verdiepte historian in residence Tina de Gendt zich in 2021 in tegel K19 van de STAMluchtfoto. Met een enthousiaste groep ‘herinneraars’ ging ze in Ledeberg op zoek naar verborgen geschiedenissen.
Ze liepen de straten af, onderzochten urban legends en legden open vragen op tafel. Over de wijk en haar inwoners, over de stad, over gisteren, vandaag, morgen, en over zoveel meer.

Ledeberg ligt vol verhalen over ajuinen en carnaval, maar je vindt er ook veel minder bekende verhalen. Waarom staan er vijf herdenkingsmonumenten als niemand zich nog herinnert voor wie ze gebouwd zijn? Waar leiden de twee steenwegen eigenlijk naartoe? En waar komen de Ledebergenaars vandaag vandaan?

Verhalen van gisteren en nu, die iets vertellen over de buurt, maar net zozeer over wat Gent tot Gent maakt. 23 zoekende herinneraars gingen aan de slag, samen met historica Tina De Gendt. Het resultaat van hun zoektocht ontdek je in het STAM. En Ledeberg zou Ledeberg niet zijn zonder kiosk, met een boeiende, wisselende programmatie, van poppentoneel tot Afghaanse verzetskunst.

Ledeberg dus, in het stadsmuseum, zoals je het nog nooit zag!

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by