Het STAMplein is een apart stukje museum met een wisselende programmatie. Het is gratis toegankelijk en los van de rest van het museum te bezoeken. Vanaf mei dit jaar vind je er de stadswijk Dampoort in de spotlights.
Voor deze aflevering van het erfgoedproject ‘De vierkante kilometer’ over Dampoort verdiepten historian in residence Tina de Gendt en onderzoekster Thirza Vandenabeele zich in tegel J17 van de STAMluchtfoto. Niet het vaste recept met herinneraars en graafwerk van 'De vierkante kilometer', wel een oprechte lofbetuiging aan alle 'history makers' van Dampoort die al langer hun geschiedenis en die van hun wijk aan het uitspitten en vastleggen zijn. Tijd om verzamelaars, amateur-historici, heemkundigen en alle andere stille onderzoekers in dit erfgoedland voor te stellen en hun toverdozen open te trekken. Wat de ‘history makers’ van Dampoort bindt? Ze onderzoeken, schrijven, zingen, organiseren, verzamelen en vertellen geschiedenis.
Tegel J17, ook bekend als Dampoort, vormt geen echte ‘buurt’, in tegenstelling tot Ledeberg, Rabot en de Brugse Poort die eerder centraal stonden in 'De vierkante kilometer'. De tegel op de STAMluchtfoto toont delen van vier verschillende wijken: Ham, Macharius, Dendermondsesteenweg en Antwerpsesteenweg. Op het Dampoortstation en de zwaaikom na is er weinig wat hen op het eerste gezicht bindt.
Tot je - net als Tina De Gendt en Thirza Vandenabeele - in gesprek én op wandel gaat met wie zich rond de Dampoort bezighoudt met geschiedenis in al haar facetten. Unieke plekken, verborgen verhalen en onontgonnen archieven werden haar deel - en op het STAMplein ook het jouwe.
Beelden: Archief Gent, Amsab - ISG, privécollectie Vera Vandekerckhove, Toverberg (Remake Negenmeimarkt 2023)
Mini-expo in Dampoortstation over de Dampoort, een plek waar mensen al eeuwenlang aankomen en vertrekken, waar verkeer stilstaat en weer in beweging komt.
Wie al in het STAM was, kent zeker de enorme luchtfotovloer. Elke tegel ervan komt overeen met één vierkante kilometer in de stad. De komende jaren gaat het STAM tegel per tegel op zoek naar verborgen verhalen die de stad mee vorm geven, samen met een verhalenverzamelaar ter plaatse.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie op straat, fenomenen die nog te vaak weggewuifd worden. In de voortuin van het STAM vind je een twintigtal artistieke foto’s, gemaakt door leerlingen van Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent om de boodschap ‘Nee is nee, enkel ja is oké’ verder op de agenda te zetten.
Een reeks van twaalf lessen voor iedereen met interesse in Gent en/of geschiedenis. Met ons museum als locatie en rechtstreekse leverancier van unieke objecten die de lesthema's illustreren. STAM i.s.m. CVO Groeipunt. Voorjaar 2025, op vrijdagnamiddag.