STA M
Agenda

STAMplein: De vierkante kilometer - Dampoort

02.05.2024 31.01.2025
Dampoort beeld
  • Van 2 mei 2024 t.e.m. 31 januari 2025
  • Gratis, op het STAMplein

    Beeld: Collectie Archief Gent

Het STAMplein is een apart stukje museum met een wisselende programmatie. Het is gratis toegankelijk en los van de rest van het museum te bezoeken. Vanaf mei dit jaar vind je er de stadswijk Dampoort in de spotlights.

History makers

Voor deze aflevering van het erfgoedproject ‘De vierkante kilometer’ over Dampoort verdiepten historian in residence Tina de Gendt en onderzoekster Thirza Vandenabeele zich in tegel J17 van de STAMluchtfoto. Niet het vaste recept met herinneraars en graafwerk van 'De vierkante kilometer', wel een oprechte lofbetuiging aan alle 'history makers' van Dampoort die al langer hun geschiedenis en die van hun wijk aan het uitspitten en vastleggen zijn. Tijd om verzamelaars, amateur-historici, heemkundigen en alle andere stille onderzoekers in dit erfgoedland voor te stellen en hun toverdozen open te trekken.

1 tegel, 4 wijken

Tegel J17, ook bekend als Dampoort, vormt geen echte ‘buurt’, in tegenstelling tot Ledeberg, Rabot en de Brugse Poort die eerder centraal stonden in 'De vierkante kilometer'. De tegel op de STAMluchtfoto toont delen van vier verschillende wijken: Ham, Macharius, Dendermondsesteenweg en Antwerpsesteenweg. Op het Dampoortstation en de zwaaikom na is er weinig wat hen op het eerste gezicht bindt.

Tot je - net als Tina De Gendt en Thirza Vandenabeele - in gesprek én op wandel gaat met wie zich rond de Dampoort bezighoudt met geschiedenis in al haar facetten. Unieke plekken, verborgen verhalen en onontgonnen archieven werden haar deel - en op het STAMplein ook het jouwe.

  • MA SCMS PBK 0570
  • AMSAB fo011265
  • Damp Vera Whitestar meisjesvoetbal 1970 3 1
  • Toverberg Negenmeimarkt REMAKE

Beelden: Archief Gent, Amsab - ISG, privécollectie Vera Vandekerckhove, Toverberg (Remake Negenmeimarkt 2023)

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by