Een stad is nooit af, en Gent groeit. Hoe kunnen we slim en duurzaam omgaan met de schaarse ruimte? Welke ideeën of dromen leven er voor de toekomst? Kunstenaar Elly Van Eeghem ging en gaat hiermee aan de slag in de tentoonstelling: 'A glimpse of where we're going'.
Het publieke domein moet ons niet alleen vertellen waar we ons geografisch bevinden, maar ook waar we staan in onze cultuur, waar we vandaan komen, wat voor mensen we zijn. En door dat te doen, moet het ons een glimp gunnen van waar we naartoe gaan, zodat we in een hoopvol heden kunnen leven. - vrij naar James Howard Kunstler -
Elly Van Eeghem toont niet alleen eigen werk, maar ook dat van een dertigtal medemakers: kunstenaars, wetenschappers, ondernemers en stadsplanners. Ze nodigde hen uit hun eigen verbeelding te maken van de stad van morgen en kreeg doembeelden, aanklachten, wensen en utopieën binnen - abstract of concreet - globaal of lokaal. Ze verzamelde deze in een kijk- en luisterkabinet. Daarnaast laat ze ook proefprojecten van Gentse bewoners aan bod komen, concrete antwoorden op toekomstige uitdagingen in Gent.
Met het samenbrengen van al deze blikken wil Elly Van Eeghem ons denken over de stad van morgen uitdagen en een groter verhaal vertellen over waar het met onze steden naartoe zou kunnen gaan. Ze wil ons duidelijk maken dat de toekomst niet zomaar ergens voor ons ligt, maar dat we hem máken, samen, onderweg, nu.
Ook de tentoonstelling zelf is niet af bij de begindatum, maar zal blijven groeien tot aan de einddatum, via de salons en de ateliers.
Met werk van Simon Allemeersch (theatermaker), Mathias Bienstman (filosoof/econoom) & Gerard Leysen (illustrator), Paul Blondeel (stadsonderzoeker) & Lieven Soete (urbanist/fotograaf), Carll Cneut (illustrator), Thomas Dawance (stadsonderzoeker), Luc Deleu (kunstenaar/architect), Michiel Dehaene (stedenbouwkundige), Jan De Maeseneer (huisarts), Rebekka de Wit (theatermaker/schrijver), Stijn Dickel (geluidskunstenaar), Fikry El Azzouzi (schrijver), Sidharta Gautama (ICT-onderzoeker), Naomi Kerkhove (kunstenaar), Toma Muteba Luntumbue (kunstenaar), Laura Muyldermans & Arian Schelstraete (architecten), Kris Peeters (mobiliteitsexpert), Wim Rasschaert (advocaat), Mira Sanders & Cédric Noël (kunstenaars), Riet Steel (sociaal pedagoog), Wannes Degelin (opbouwwerker) & Peter Goes (illustrator), Adrien Tirtiaux (kunstenaar), Jonas Vansteenkiste & Veerle Michiels (kunstenaars), Peter Vermeersch (muzikant) & Jonas Apers (schilder), Kaatje Vermeire (illustrator), Els Vervloesem (architect), evr-Architecten (Luc Eeckhout, Marieke De Ridder, Thijs Urban, Febe Roels, Mathieu Verougstraete, Wart Thys & Niels Rappe), Atelier Ruimtelijke Vormgeving (Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent), Baken Stadslabo Oostende (sociaalartistiek collectief), Masterseminarie Participatie in de Kunsten (KASK School of Arts Gent), Gents Milieufront (milieuvereniging), Bloemekensforum (bewoners Bloemekenswijk), Eauverzet (bewoners Malem), Wondelgem Swingt (bewoners Wondelgem), FC De Buurt (bewoners Brugsepoort), Viadukaduk (bewoners Gentbrugge/Ledeberg), e.a.
Een greep uit de titels van de werken in het kijk- en luisterkabinet: 'Common'poly', 'Façadisme', 'Urbis Turisticus Universalis', 'The next big thing will be a lot of small things', 'People-power-city', 'The City Rings', 'Vergeten landschappen voor post-suburbia', 'Meet Agree Build', 'Camping Paradiso', 'Game of stones', 'Parkeer/Plaats', 'Sommige indianen wandelen achterwaarts de toekomst in', ...
Deze nieuwe aflevering in de STAMreeks 'Stad van morgen' is een uitnodiging om mee te denken want deze tentoonstelling blijft aangroeien. Iedereen kan deelnemen aan salons (kom af!) en ateliers (schrijf in!). De salongesprekken worden gefilmd en toegevoegd aan de tentoonstelling, en ook de resultaten van de ateliers zullen deel gaan uitmaken van de tentoonstelling.
Expo i.s.m. Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning. Elly Van Eeghem is als gastdocent en onderzoeker in de kunsten verbonden aan KASK School of Arts Gent.
Elly Van Eeghem nodigt Kris Peeters, Gino Van Ossel en Els Vervloesem uit om in gesprek te gaan over toekomstige verstedelijking.
Elly Van Eeghem nodigt Michiel Dehaene, Filip De Poorter en Luc Eeckhout uit om in gesprek te gaan over toekomstige verstedelijking.
Elly Van Eeghem nodigt Jan De Maeseneer, Sidharta Gautama en Pieter Van Herck uit om in gesprek te gaan over toekomstige verstedelijking.
Elly Van Eeghem nodigt Paul Blondeel, Fikry El Azzouzi en Hella Rogiers uit om in gesprek te gaan over toekomstige verstedelijking.
Elly Van Eeghem nodigt Mathias Bienstman, Roland Cracco, Laura Muyldermans, Wim Rasschaert, en Arian Schelstraete uit om in gesprek te gaan over toekomstige verstedelijking.
Elly Van Eeghem nodigt Simon Allemeersch, Koenraad Belsack en Riet Steel uit om in gesprek te gaan over toekomstige verstedelijking.
Elly Van Eeghem nodigt Dirk Boncquet, Luc Deleu, Cédric Noël en Mira Sanders uit om in gesprek te gaan over toekomstige verstedelijking.
Kunstenaar Veerle Michiels gaat aan de slag met een klas uit de lagere school rond 'façades'. De kinderen verbeelden hun eigen gevel, samen maken ze een straat.
Illustrator Kaatje Vermeire gaat op Kunstendag voor Kinderen aan de slag rond het klimaat van de toekomstige stad. Ze past grafische technieken toe en gebruikt daarvoor wegwerpmateriaal. VOLZET
Geluidskunstenaar Stijn Dickel stuurt je op luisterwandeling en doet je luisteren naar de soundscape van de stad. 'The City Rings'! Reserveer je plaatsje.
Kunstenaar Naomi Kerkhove borduurt de stad van de toekomst in een beeldverhaal, samen met ervaren naaiers/naaisters van alle leeftijden. Inschrijven maar!
Het 4de jaar KSO van Sint-Lucas geeft aan een 3de jaar niet-KSO een atelier maquettebouw met als thema 'utopische stad'.
Stedenbouwkundigen Michiel Dehaene en Tom Broes zoeken in de workshop 'Post-suburbia' naar elementen die verkavelingen kunnen verrijken. Ze doen dat samen met bewoners van verkavelingen. Schrijf je in!
CoGhent Festival is twee dagen vol lokale en internationale kruisbestuiving tussen musea, cultuur, erfgoed, design, creatieve industrie, onderwijs, technologie, lokale besturen, slimme steden, onderzoek, open data, kunst en buurtwerk.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er binnenkort de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!