STA M
Agenda

STAMplein: De vierkante kilometer - Neuseplein & Brugse Poort

07.12.2020 06.03.2022
Stamplein
  • Gratis toegankelijk
  • Reserveren hoeft niet
  • Als het te druk is, dan even wachten voor je binnengaat

Het STAMplein is een apart stukje museum met een wisselende programmatie. Het is gratis toegankelijk en los van de rest van het museum te bezoeken.

Kom op het STAMplein de resultaten ontdekken van de eerste twee afleveringen van het erfgoedproject ‘De vierkante kilometer’: Neuseplein en Brugse Poort.

Filmneuseplein

Filmreportages

In korte filmreportages brengt Tina De Gendt met een beetje geschiedenis en nieuwe verhalen de voormalige schipperswijk naar Ter-Neuzen tot leven. Kapper Jacky Lagrou en frituuruitbater Rifat Alci spelen de hoofdrol.

In de Brugse Poort wandelt ze met buurtbewoners door het enige beluik met voortuinen, spit ze het grenzeloze engagement van de Rifboys uit en zet ze de tijdelijke invulling De Meubelfabriek in historisch perspectief. Ze onderzoekt ook waarom de wijk is uitgegroeid tot het autoboxwalhalla van Gent. Dit alles met getuigen van op de eerste rij.

Neuseplein Website

Tekeningen en foto's

De zoektocht naar verloren gewaande verzamelingen en nog niet uitgewiste sporen van het verleden, naar urban legends en petites histoires vertaalt zich in een reeks tekeningen en foto’s.

Grijzezusters

Tekst en beeld

Op het STAMplein vind je ook, in tekst en beeld, de uitkomst van de speurtocht naar het mysterie achter de Fanfare van de Grijze Zusters, die Tina De Gendt samen met mensen en organisaties uit de buurt wist op te lossen.

6 8 BP Kiekenstraat1977 Rijksarch PAR102 6627

Take-away-postkaarten

Neem je favoriete postkaart mee naar huis, als een uitnodiging aan jezelf om de stad te (her)ontdekken.

Zichten op Gent

Naast 'De vierkante kilometer' is ook de digitale toepassing ‘Zichten op Gent’ op het STAMplein te vinden. Reis door de tijd van 1534 tot vandaag. Je zoomt in op vier kaarten van Gent die de fysieke verandering van Gent tonen. Een schat aan beeldmateriaal!

In de pers

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by