STA M
Agenda

sanne de wilde

12.06.2015 30.08.2015
Samoa Kekea Sanne De Wilde

fotofestival gent 2015
stories of identity

Van 12 juni t.e.m. 30 augustus toont het Fotofestival Gent werk van nationale en internationale fotografen in de mooiste monumenten van de Gentse binnenstad. Fotografie en erfgoed vinden elkaar op onverwachte plekken, in te ontdekken tuinen en gebouwen.

Het thema van de fotozomer is identiteit. De foto’s reflecteren over de notie, de constructie ervan of de zoektocht ernaar. In de theaters van geschiedenis die de historische huizen zijn, laat de blik van fotografen, jonge wolven en gevestigde waarden, niemand onverschillig. Wandel tijdens deze tachtig zomerdagen door Gent met de fotografie als gids.

Het Fotofestival telt in totaal tien locaties: Sint-Pietersabdij, Belfort/Lakenhalle, Sint-Baafsabdij, Hotel D'hane Steenhuyse, Museum Arnold Vander Haeghen, Kazematten, Bibliotheek Zuid, Amsab-ISG, het Museum Dr. Guislain en het STAM.

Meer info over het Fotofestival '80 Days of Summer - Stories of Identity', over de festivaltickets en de randprogrammatie vind je hier.


in het STAM: sanne de wilde

Het STAM is één van de locaties van het Fotofestival. Drie fotoreeksen van jong talent Sanne De Wilde schitteren er in de oude Bijlokeabdij. Fotograaf Sanne De Wilde (°Antwerpen, 1987) studeerde in 2012 af aan KASK in Gent. Momenteel werkt ze freelance voor De Volkskrant en woont in Amsterdam. Ze is vooral bekend van haar projecten The Dwarf Empire, Samoa Kekea en Snow White, die dwergen en albino's in beeld brengen. www.sannedewilde.com

Herbeluister hier het Bar du Matin interview met Sanne De Wilde van zondag 12 april 2015 (vanaf minuut 34).


samoa kekea

Samoa Kekea (2013) is een fotoreeks over albino bewoners van de eilanden Upolu en Savai’i. De Wilde won hiervoor in 2013 de Nikon Press Photo Award voor meest beloftevolle Belgische fotograaf. Samoa Kekea was volgens de jury ‘een eerlijke weergave van deze mensen op een mooie en kleurrijke manier die het gebrek aan kleur compenseert’.


snow white

Enkele jaren eerder dan Samoa Kekea begon De Wilde de reeks Snow White (2010 - ... ), die nog steeds aangroeit. Voor deze portretten van mensen met albinisme in België en Nederland improviseert ze een studio bij hen thuis. De vertrouwde omgeving zorgt ervoor dat ze zich volledig aan de camera overgeven en dat hun kwetsbare en unieke schoonheid kan worden belicht.

Snow White won twee prijzen: de Nuwork Award for Photograpic Excellence, Spark Festival, Canada (2014) en de Photo Annual Award, Tschjechië (2014).


citybooks gent

Voor citybooks, een project van deBuren waarin het STAM een rol had als partner ter plaatse, legde Sanne De Wilde in het najaar van 2014 Gent vast in een reeks beelden (zie foto © Sanne De Wilde). De fotograaf koos voor nachtopnames. Dit portret van Gent is voor het eerst te zien in het STAM.

citybooks zijn stadsportretten in woord of beeld waarmee het Vlaams-Nederlans Huis deBuren je meeneemt op reis door Europa en ver daarbuiten. Ook in Gent gingen naast een fotograaf (Sanne De Wilde) ook vijf auteurs in residentie en verwerkten hun ervaring in een citybook. In het STAM zijn nu de zes citybooks over Gent bijeengebracht. Samen met de fototentoonstelling van Sanne De Wilde kan je er de verhalen beluisteren van Annelies Verbeke, Wim Brands, Ángeles Caso, Karl Schogel en Niña Weijers.

Werken uit deze tentoonstelling

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by