Van 12 juni t.e.m. 30 augustus toont het Fotofestival Gent werk van nationale en internationale fotografen in de mooiste monumenten van de Gentse binnenstad. Fotografie en erfgoed vinden elkaar op onverwachte plekken, in te ontdekken tuinen en gebouwen.
Het thema van de fotozomer is identiteit. De foto’s reflecteren over de notie, de constructie ervan of de zoektocht ernaar. In de theaters van geschiedenis die de historische huizen zijn, laat de blik van fotografen, jonge wolven en gevestigde waarden, niemand onverschillig. Wandel tijdens deze tachtig zomerdagen door Gent met de fotografie als gids.
Het Fotofestival telt in totaal tien locaties: Sint-Pietersabdij, Belfort/Lakenhalle, Sint-Baafsabdij, Hotel D'hane Steenhuyse, Museum Arnold Vander Haeghen, Kazematten, Bibliotheek Zuid, Amsab-ISG, het Museum Dr. Guislain en het STAM.
Het STAM is één van de locaties van het Fotofestival. Drie
fotoreeksen van jong talent Sanne De Wilde schitteren er in de oude
Bijlokeabdij. Fotograaf Sanne De Wilde (°Antwerpen, 1987) studeerde in
2012 af aan KASK in Gent. Momenteel werkt ze freelance voor De
Volkskrant en woont in Amsterdam. Ze is vooral bekend van haar projecten
The Dwarf Empire, Samoa Kekea en Snow White, die dwergen en albino's in beeld brengen. www.sannedewilde.com
Herbeluister hier het Bar du Matin interview met Sanne De Wilde van zondag 12 april 2015 (vanaf minuut 34).
Samoa Kekea (2013) is een fotoreeks over albino bewoners van de eilanden Upolu en Savai’i. De Wilde won hiervoor in 2013 de Nikon Press Photo Award voor meest beloftevolle Belgische fotograaf. Samoa Kekea was volgens de jury ‘een eerlijke weergave van deze mensen op een mooie en kleurrijke manier die het gebrek aan kleur compenseert’.
Enkele jaren eerder dan Samoa Kekea begon De Wilde de reeks Snow White (2010 - ... ), die nog steeds aangroeit. Voor deze portretten van mensen met albinisme in België en Nederland improviseert ze een studio bij hen thuis. De vertrouwde omgeving zorgt ervoor dat ze zich volledig aan de camera overgeven en dat hun kwetsbare en unieke schoonheid kan worden belicht.
Snow White won twee prijzen: de Nuwork Award for Photograpic Excellence, Spark Festival, Canada (2014) en de Photo Annual Award, Tschjechië (2014).
Voor citybooks, een project van deBuren waarin het STAM een rol had als partner ter plaatse, legde Sanne De Wilde in het najaar van 2014 Gent vast in een reeks beelden (zie foto © Sanne De Wilde). De fotograaf koos voor nachtopnames. Dit portret van Gent is voor het eerst te zien in het STAM.
citybooks zijn
stadsportretten in woord of beeld waarmee het Vlaams-Nederlans Huis
deBuren je meeneemt op reis door Europa en ver daarbuiten. Ook in Gent
gingen naast een fotograaf (Sanne De Wilde) ook vijf auteurs in
residentie en verwerkten hun ervaring in een citybook. In het STAM zijn
nu de zes citybooks over Gent bijeengebracht. Samen met de
fototentoonstelling van Sanne De Wilde kan je er de verhalen beluisteren
van Annelies Verbeke, Wim Brands, Ángeles Caso, Karl Schogel en Niña
Weijers.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Ontdek alle bochtjes en gaatjes van 'Het verhaal van Gent' met het luisterspel 'Santé m'n Ratje'. Luister en speel samen met Ratje in het STAM, ideaal voor kinderen van 4 t.e.m. 9 jaar.