Eeuwenlang kwam je de stad binnen via gigantische poorten. Vandaag vind je precies op die plaatsen dynamische en kleurrijke stadswijken. Wat gebeurde hier de afgelopen twee eeuwen? Hoe werd de stad hier gevormd en hertekend? De meest besproken delen van de stad nemen in deze expo zelf het woord. Op 't randje van de stad, maar centraal in deze expo.
Wie kon zich vroeger een stad voorstellen zonder poorten? Ook al zijn de gebouwen in vele steden verdwenen, hun namen vind je nog makkelijk terug: Brugse Poort, Brusselse Poort, Antwerpse Poort… Ooit stonden daar de oppermachtige stadspoorten. Maar wat gebeurde daar precies? Mocht iedereen de stad binnen? Wat gebeurde er rond die poorten? En wat gebeurde er toen die poorten werden afgebroken?
Beeld: uitsnede uit Panoramisch gezicht op Gent in 1534, 16de eeuw, STAM
In 1860 werd het stedelijke tolrecht afgeschaft. Ook in de rest van Europa werden stadspoorten afgebroken en werd het startschot gegeven voor gigantische stadsuitbreidingen. De stadspoorten verdwenen, maar de passage bleef. In de afgelopen tweehonderd jaar werden deze wijken kleurrijke aankomstplaatsen voor migranten uit de hele wereld en dynamische draaischijven voor de stad.
Iedereen kent ze van naam (in Gent gaat het om de Brugse Poort, Rabot, Muidepoort, Dampoort, Heuvelpoort, Kortrijkse Poort, Keizerpoort en de Sint-Lievenspoort), maar wat speelde zich daar af? Welke veranderingen vonden er plaats? Hoe belangrijk zijn deze wijken voor de stad geweest? Hoe kreeg superdiversiteit hier precies vorm en hoe werkt dat nu eigenlijk?
In de expo 'De Poorten - Op 't randje van de stad' krijg je de geschiedenis van deze poorten en hun buurten niet zomaar te zien, je kan ze er ook zelf ontdekken. Deze expo werd namelijk gemaakt met en door bewoners.
De expo 'De Poorten - Op 't randje van de stad' is de finale van ons erfgoedproject 'De vierkante kilometer'. Onze historian in residence Tina De Gendt spoorde in de 19de-eeuwse stadsgordel verborgen geschiedenissen op, samen met herinneraars uit de buurt. Het Neuseplein, de Brugse Poort, het Rabot, Ledeberg en de Dampoort werden - tegel per tegel op onze STAMluchtfoto - uitgelicht.
Heb jij een idee om een stukje verborgen verleden zichtbaar te maken? Een vraag waarmee je aan de slag wil? Een leuke activiteit die een link heeft met de poortwijken? Laat het ons weten! Benieuwd? Lees er hier meer over.
Neem contact op voor een activiteit:
Met jouw klas (secundair onderwijs) op bezoek in 'De Poorten'? Dat kan zeker! Wij ontwikkelden een DIY-parcours helemaal op maat van de derde graad.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Een reeks van twaalf lessen voor iedereen met interesse in Gent en/of geschiedenis. Met ons museum als locatie en rechtstreekse leverancier van unieke objecten die de lesthema's illustreren. STAM i.s.m. CVO Groeipunt. Najaar 2024, op zaterdagvoormiddag. VOLZET
Ontdek alle bochtjes en gaatjes van 'Het verhaal van Gent' met het luisterspel 'Santé m'n Ratje'. Luister en speel samen met Ratje in het STAM, ideaal voor kinderen van 4 t.e.m. 9 jaar.