STA M

Secundair

20230328 STAM Stadklassen Dag 1 c Martin Corlazzoli COR05290
7c Phile Deprez3497

Kom met je klas de vaste waarde 'Het verhaal van Gent' bezoeken, zoek de geschiedenis (en rebellie) van de prachtige, historisch Bijlokesite op of bereid je leerlingen in 2024 voor op het verkiezingsjaar. Een vrij bezoek of met gids, we volgen jouw voorkeur. Wist je dat we ook per leeftijd en -wereld inspiratie voor in de klas aanreiken, ook voor het secundair?

Handig om weten: er kan gepicknickt worden bij het STAM! Buiten in de Bijloketuinen is altijd een optie. Maar binnen kan ook: reserveer bij je groepsboeking het picknickhuisje 'De cabine' (gratis - vooraf te reserveren - max. 30 personen).

 • Rondleidingen

  Het verhaal van Gent

  Hoe was het vroeger en hoe kan het in de toekomst anders? Onze gidsen nemen jouw leerlingen op een actieve manier mee door het vaste circuit van het STAM Het verhaal van Gent. Leerlingen worden uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor stedelijke ontwikkeling, om terug te denken in de tijd en te fantaseren over later. Onze gidsen passen zich aan aan het niveau en de interesses van de groep en zetten in op interactie en uitwisseling.

  1ste graad, 2de graad, 3de graad - 1,5 uur - prijs: 85 euro - max. 20 leerlingen/gids

  Vraag online aan of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur)

  Bloed, zweet en zorg op de Bijlokesite

  Wat nu een culturele hotspot is, was meer dan zeven eeuwen lang een zorgsite. Op wandel op de groene, sfeervolle Bijlokesite en in de historische Bijlokeabdij, kruipen jouw leerlingen in de huid van de zusters die hier werkten en woonden. 'Ora et labora' en caritas. Deze vrouwen verlieten het wereldlijke leven, maar stonden er tegelijk middenin. Een verhaal over zorg, gehoorzaamheid, rebellie en boss ladies avant la lettre. Over hoe zusters hun vrouwtje leerden staan, met de Heer in gedachten en de handen aan het bed.

  3de graad - 1,5 uur - prijs: 85 euro - max. 20 leerlingen/gids
  AANRADER voor zorgrichtingen

  vraag online aan of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur)

  Honger naar Gent

  De geschiedenis ontdekken door een culinaire bril? Beleef met je klas Het verhaal van Gent en de museumstukken vanuit het perspectief van spijs en drank. Sta stil bij de kronkelende keten van boer tot bord en ontdek dat wat tafel komt, nooit helemaal losstaat van economie en politiek. Een culinaire insteek toont het machtige Gent van de 14de eeuw en het ongelijke Gent van de 19de eeuw. Kom dichter bij de Gentenaren die hier ooit leefden, werkten, aten en dronken. Van middeleeuws feestmaal tot Gentse hutsepot!

  2de graad, 3de graad - 1,5 uur - prijs: 85 euro - max. 20 leerlingen/gids
  AANRADER voor richtingen voeding, keuken, horeca, hospitality

  vraag online aan of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur)

 • Vrij bezoek

  Het STAM in klasverband bezoeken kan perfect zonder gids. Met de leerkracht als begeleider/gids bijvoorbeeld. Of leerlingen gaan individueel of in kleine groepjes op pad in het museum aan de hand van opdrachten die je als leerkracht meebrengt.

  • Nood aan extra materiaal? Vraag naar onze 'Van punt naar punt' voor het secundair onderwijs en ontdek het museum op een eigenwijze manier, met minipodcasts gemaakt door jongeren.
  • Ook deze vrije bezoeken graag vooraf even doorgeven aan onze reserveringsdienst via een online aanvraag of op T + 32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur).
  • Tijdens het bezoek zelf vragen we dat de begeleidende leerkrachten in de buurt blijven van hun klas en dat er niet op de vitrines/displays geleund wordt om te schrijven. Als de klas klembordjes kan meebrengen, dan is dat ideaal.
  • Vrij bezoek mogelijk in de vaste opstelling 'Het verhaal van Gent' en in de tijdelijke tentoonstellingen, bekijk hier het overzicht.
 • Speciaal aanbod verkiezingsjaar 2024

  Vrij bezoek 'Democratiefabriek'

  2024 wordt voor heel wat jongeren het jaar van 'hun eerste keer' naar de stembus. Een nieuwe stap voor een grote groep zestien- tot achttienjarigen (voor de Europese verkiezingen). In de 'Democratiefabriek' krijgen jouw leerlingen meer inzicht in wie ze zijn en waarvoor ze staan. Jouw leerlingen worden ondergedompeld in prikkelende stellingen die hen ook buiten de comfortzone van hun eigen meningen doen stappen. Thema's als democratie, vooroordelen en discriminatie komen aan bod. Een perfecte opstap voor onze workshop 'Democracity' én projecten in de klas rond het verkiezingsjaar.
  I.s.m. museum BELvue.

  4de, 5de, 6de en 7de jaar - 1,5 uur - gratis - max. 20 leerlingen

  In het voorjaar van 2024 boden we 'Democratiefabriek' tijdelijk aan. Volgend schooljaar bouwen we hierop verder. Meer info volgt.

  Workshop 'Democracity'

  Jij zegt dit, ik wil dat en toch moeten we samen de stad uitbouwen en besturen. In groepjes vormen jouw leerlingen eigen politieke partijen. Hun maatschappelijke prioriteiten gieten ze in programma's en dan kan het getouwtrek met argumenten beginnen. Jouw leerlingen voelen in dit rollenspel aan den lijve hoe een democratie werkt.
  I.s.m. museum BELvue.

  4de, 5de, 6de en 7de jaar - 2 uur - 115 euro - max. 20 leerlingen/begeleider

  In het voorjaar van 2024 boden we deze workshop tijdelijk aan. Volgend schooljaar bouwen we hierop verder. Meer info volgt.

 • Inspiratie voor in de klas

  Inspiratie voor in de klas, ook op maat van de secundaire school. Veel ideeën om interactief aan de slag te gaan rond een STAMbezoek of rond de thema's die het STAM aanraakt: stad/stedelijkheid. Neem zeker eens een kijkje en laat je inspireren:

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

 • Vlaanderen verbeelding werkt
 • Logo Gent 125Px
made by