STA'M

secundair

Een rondleiding door Het verhaal van Gent op maat van de klas? Of een dagprogramma dat STAM en stad combineert? 'Het verhaal van Gent' komt tegemoet aan meerdere eindtermen van het secundair onderwijs - bekijk hier de oplijsting (pdf - 417 KB). Ook voor de tijdelijke tentoonstellingen creëert het STAM een aanbod op maat - zo bijvoorbeeld ook voor de expo 'Ondergronds in de stad' van 22 november 2019 t.e.m. 22 september 2020. Ontdek het allemaal hieronder.

Voor de eerste graad secundair biedt het STAM nog een extra mogelijkheid: kom op driedaagse stadsklas XL! Elke stadsklas XL start met een bezoek aan het STAM om daarna de stad in te trekken.

vrij bezoek

Het STAM in klasverband bezoeken kan perfect zonder gids. Met de leerkracht als begeleider/gids bijvoorbeeld. Of de leerlingen gaan individueel of in kleine groepjes op pad in het museum aan de hand van meegebrachte werkblaadjes.

 • Ook deze bezoeken graag vooraf even doorgeven aan onze reserveringsdienst via het online reservatieformulier of op T + 32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur).
 • Tijdens het bezoek zelf vragen we dat de begeleidende leerkrachten in de buurt blijven van hun klas en dat er niet op de vitrines/displays geleund wordt om te schrijven. Als de klas klembordjes kan meebrengen, dan is dat ideaal. Bedankt!
 • Vrij bezoek mogelijk in de vaste opstelling 'Het verhaal van Gent' en in de tijdelijke tentoonstellingen, bekijk hier het overzicht.
rondleidingen

ondergronds in de stadexpo 'ondergronds in de stad'
22.11.2019 - 22.09.2020

Het STAM toont in de expo 'Ondergronds in de stad' dat het ondergronds al even druk is als bovengronds. Volg een rondleiding op maat van je klas en ontdek de stad onder de stad!

 • Van 22 november 2019 t.e.m. 22 september 2020
 • Prijs: 75 euro, max. 20 pers/gids
 • Duur: 1,5 uur

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)

----------------------------------------------------------------------------

het verhaal van gent

Deze rondleiding door het vaste circuit van het STAM Het verhaal van Gent is er een op maat. De gids past zich aan het niveau en de interesses van de groep aan. Op aanvraag kan hij of zij de klemtoon leggen op een bepaald thema of een specifieke tijdsperiode uit het verhaal van Gent.

 • Prijs: 75 euro, max. 20 pers/gids
 • Duur: ongeveer 1,5 uur
 • Tip: maak je museumbezoek nog boeiender en duik na de rondleiding in het STAM de echte stad in. Zie dagprogramma's.

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)
---------------------------------------------------------------------------

OKAN het verhaal van gent

Deze rondleiding doorheen het vast circuit Het verhaal van Gent voor onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) bestaat uit actieve en interactieve opdrachten. De gids houdt rekening met het taalniveau van de jongeren en hanteert duidelijk en eenvoudig taalgebruik.

 • Prijs: 75 euro, max. 20 pers/gids
 • Duur: 1 - 1,5 uur

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)

dagprogramma's

Het STAM biedt ook dagprogramma's aan voor het secundair onderwijs. In de voormiddag ontdek je in het museum Het verhaal van Gent met een rondleiding op maat, vervolgens picknick je op de Bijlokesite en voor de namiddag kies je één van onderstaande stadswandelingen:

STAM + graffitiwandeling (graffiti vzw) 190 euro
Gent is een bruisende stad die aan heel wat creatieve straatkunstenaars onderdak verschaft. Denk maar aan Bue, Phase of Roa. Wil je de graffiti in Gent ontdekken? Ga dan mee op tocht met een graffitispotter, ontdek het verhaal achter de verf en laat je verrassen door de soorten en stijlen graffiti die Gent rijk is!
Vertrekpunt: STAM, eindpunt: Dampoort

STAM + gent tijdens de middeleeuwen (vizit) 165 euro
Geen betere stad om het leven in de middeleeuwen tastbaar te maken dan Gent. Hoe ging het er in die tijd aan toe? Waren de middeleeuwen echt zo donker als vaak beweerd wordt?
Vertrek- en eindpunt: Sint-Veerleplein

STAM + turkije aan de leie (gandante) 165 euro
We gaan op verkenning in de buurt rond de Sleepstraat en Dampoort, waar het verhaal van de Turkse migratie vijftig jaar geleden begon en nog steeds zichtbaar is. Waarom en hoe kwamen de eerste Turkse migranten naar Gent? In welke omstandigheden leefden ze en hoe reageerden de buurtbewoners op hun komst? En hoe zit het vandaag met integratie in deze multiculturele wijk?
Vertrek- en eindpunt: voorkant Sint-Jacobskerk

STAM + de krook (gentse gidsen) 165 euro
De Krook is een bibliotheek voor de toekomst met een nieuwe visie en aandacht voor lezen, leren en leven. Onze gids maakt je wegwijs IN de bibliotheek ‘nieuwe stijl’ met nadruk op de architectuur, de bewoners en al haar mogelijkheden als bibliotheek van de 21ste eeuw.
Vertrek- en eindpunt: De Krook

Prijs: afhankelijk van de stadswandeling (zie boven), max. 20 pers/gids

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)

programma

Een dagprogramma verloopt steeds zoals volgt:

 • 10 uur:
  aanmelden in het STAM
 • 10.15 uur:
  start rondleiding in het STAM
 • 12 uur:
  picknick in de tuinen rond het STAM (of in De cabine: vooraf te reserveren)
 • 13 uur:
  i.g.v. de graffitiwandeling: gids haalt groep op aan het STAM
 • 13.30 uur:
  i.g.v. andere dan de graffitiwandeling: gids haalt groep op aan het vertrekpunt
  (de groep begeeft zich daarnaartoe op eigen houtje)
 • 15 uur:
  gids neemt afscheid aan het eindpunt


stadsklassen XL

Een meerdaags programma, inclusief overnachtingen, om Gent te leren kennen: Stadklassen XL!