STA M

Secundair

Header secundair

Kom met je klas de vaste waarde 'Het verhaal van Gent' bezoeken, sinds corona helemaal in het nieuw! Een vrij bezoek of met gids, alles kan. NIEUW is ook dat we nu ook per leeftijd en -wereld inspiratie voor in de klas aanreiken, ook voor het secundair.

Handig om weten: er kan gepicknickt worden bij het STAM! Buiten in de Bijloketuinen is altijd een optie. Maar binnen kan ook: reserveer bij je groepsboeking het picknickhuisje 'De cabine' (gratis - vooraf te reserveren - max. 30 personen).

 • Vrij bezoek

  Het STAM in klasverband bezoeken kan perfect zonder gids. Met de leerkracht als begeleider/gids bijvoorbeeld. Of de leerlingen gaan individueel of in kleine groepjes op pad in het museum aan de hand van zelf meegebrachte opdrachten.

  • Ook deze bezoeken graag vooraf even doorgeven aan onze reserveringsdienst via het online reservatieformulier of op T + 32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur).
  • Tijdens het bezoek zelf vragen we dat de begeleidende leerkrachten in de buurt blijven van hun klas en dat er niet op de vitrines/displays geleund wordt om te schrijven. Als de klas klembordjes kan meebrengen, dan is dat ideaal. Bedankt!
  • Vrij bezoek mogelijk in de vaste opstelling 'Het verhaal van Gent' en in de tijdelijke tentoonstellingen, bekijk hier het overzicht.
 • Rondleidingen

  Het verhaal van Gent

  Tijdens deze rondleiding door het vaste circuit van het STAM Het verhaal van Gent, verkennen de leerlingen drie grote thema’s die doorheen alle eeuwen lopen: bouwen, samenleven en transport. De gids past zich aan aan het niveau en de interesses van de groep: met waarnemingsopdrachten, door een beroep te doen op hun verbeelding of door hen uit te dagen zelf na te denken en oplossingen te bedenken voor stedelijke ontwikkeling.

  1ste graad, 2de graad, 3de graad - 1,5 uur - prijs: 80 euro - max. 20 deelnemers/gids

  reserveer online of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur)

  De zusters van de Bijloke

  Wat nu een culturele hotspot is, was meer dan zeven eeuwen lang een zorgsite. Op wandel op de prachtige Bijlokesite en in de historische Bijlokeabdij, kruip je in de huid van de zusters die hier werkten en woonden. 'Ora et labora' en caritas. Deze vrouwen verlieten het wereldlijke leven, maar stonden er tegelijk middenin. Een verhaal over gehoorzaamheid en rebellie, zorg en boss ladies avant la lettre. Over hoe zusters hun vrouwtje leerden staan, met de Heer in gedachten.

  1ste graad, 2de graad, 3de graad - 1,5 uur - prijs: 80 euro - max. 20 deelnemers/gids

  reserveer onlineof bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur)

  Honger naar Gent

  De geschiedenis ontdekken door een culinaire bril? Beleef met je klas 'Het verhaal van Gent' en de museumstukken vanuit het perspectief van spijs en drank. Ontdek dat voedsel nooit los staat van economie en politiek. Een culinaire insteek toont het machtige Gent van de 14de eeuw en het ongelijke Gent van de 19de eeuw. Kom dichter bij de Gentenaren die hier ooit leefden, werkten, aten en dronken. Van middeleeuws feestmaal tot Gentse hutsepot!

  2de graad, 3de graad - 1,5 uur - prijs: 80 euro - max. 20 deelnemers/gids

  reserveer onlineof bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur)

  Expo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'
  25.11.2022 - 10.09.2023

  Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. In de expo ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ daagt het STAM onze – vaak terloopse – blik op de stad uit. Wat zit er achter de grillige lijnen van steen, staal en glas? En waarom blijven we het hoog, hoger, hoogst zoeken? De gids loodst je langs kerk- en belforttorens, maar evengoed langs woon- en kantoortorens, en zoomt in op de historische skyline van Gent en de moderne van Rotterdam. Een rondleiding voor derde graad secundair.

  3de graad - 1,5 uur - prijs: 80 euro - max. 20 deelnemers/gids

  reserveer onlineof bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur)

 • Inspiratie voor in de klas

  NIEUW! Inspiratie voor in de klas, ook op maat van de secundaire school. Veel ideeën om interactief aan de slag te gaan rond een STAMbezoek of rond de thema's die het STAM aanraakt: stad/stedelijkheid. Neem zeker eens een kijkje en laat je inspireren:

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

 • Vlaanderen verbeelding werkt
 • Logo Gent 125Px
made by