Kom met je klas de vaste waarde 'Het verhaal van Gent' bezoeken, zoek de geschiedenis (en rebellie) van de prachtige, historisch Bijlokesite op of bereid je leerlingen in 2024 voor op het verkiezingsjaar. Een vrij bezoek of met gids, we volgen jouw voorkeur. Wist je dat we ook per leeftijd en -wereld inspiratie voor in de klas aanreiken, ook voor het secundair?
Handig om weten: er kan gepicknickt worden bij het STAM! Buiten in de Bijloketuinen is altijd een optie. Maar binnen kan ook: reserveer bij je groepsboeking het picknickhuisje 'De cabine' (gratis - vooraf te reserveren - max. 30 personen).
Hoe was het vroeger en hoe kan het in de toekomst anders? Onze gidsen nemen jouw leerlingen op een actieve manier mee door het vaste circuit van het STAM Het verhaal van Gent. Leerlingen worden uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor stedelijke ontwikkeling, om terug te denken in de tijd en zelfs wat te fantaseren over later. Onze gidsen passen zich aan aan het niveau en de interesses van de groep en zetten in op interactie en uitwisseling.
1ste graad, 2de graad, 3de graad - 1,5 uur - prijs: 85 euro - max. 20 leerlingen/gids
Wat nu een culturele hotspot is, was meer dan zeven eeuwen lang een zorgsite. Op wandel op de groene, sfeervolle Bijlokesite en in de historische Bijlokeabdij, kruipen jouw leerlingen in de huid van de zusters die hier werkten en woonden. 'Ora et labora' en caritas. Deze vrouwen verlieten het wereldlijke leven, maar stonden er tegelijk middenin. Een verhaal over zorg, gehoorzaamheid, rebellie en boss ladies avant la lettre. Over hoe zusters hun vrouwtje leerden staan, met de Heer in gedachten en de handen aan het bed.
3de graad - 1,5 uur - prijs: 85 euro - max. 20 leerlingen/gids
AANRADER voor zorgrichtingen
De geschiedenis ontdekken door een culinaire bril? Beleef met je klas Het verhaal van Gent en de museumstukken vanuit het perspectief van spijs en drank. Sta stil bij de kronkelende keten van boer tot bord en ontdek dat wat tafel komt, nooit helemaal losstaat van economie en politiek. Een culinaire insteek toont het machtige Gent van de 14de eeuw en het ongelijke Gent van de 19de eeuw. Kom dichter bij de Gentenaren die hier ooit leefden, werkten, aten en dronken. Van middeleeuws feestmaal tot Gentse hutsepot!
2de graad, 3de graad - 1,5 uur - prijs: 85 euro - max. 20 leerlingen/gids
AANRADER voor richtingen voeding, keuken, horeca, hospitality
Laat jouw leerlingen zelfstandig, maar met de nodige houvast reflecteren over migratie en de stad in onze tijdelijke expo De Poorten. Geen rondleiding met gids of workshop, maar een 'do it yourself'-parcours waarbij leerlingen zelf als tv-makers op onderzoek gaan, informatie en impressies sprokkelen en uiteindelijk hun content in een interactief format aan elkaar voorstellen.
De Gentse poortwijken, aan de rand van de stad maar centraal in deze expo, vormen de ideale toegangspoort om genuanceerd met je leerlingen over migratie te praten en met elkaar in debat te gaan. Dit DIY-parcours in de expo is een ideale kans om in een goed omkaderde context thema's te behandelen die in de klas minder makkelijk aan te snijden zijn. Actieve betrokkenheid, multiperspectiviteit en een dialogerende houding staan centraal.
En jouw rol als leerkracht-begeleider? Leerlingen werken dit parcours zelfsturend alleen of in kleine groepjes af en worden op weg geholpen (en gehouden) dankzij een duidelijk en aantrekkelijk draaiboek. Alle tools en media worden kant-en-klaar aangereikt. Jouw voorbereiding als leerkracht-begeleider wordt minimaal gehouden. Als jouw leerlingen als programmamakers aan de slag gaan, ben jij hun 'regisseur'. Ter plekke heb jij ook een eigen draaiboek om op terug te vallen.
3de graad - 2 uur - prijs: 18 euro per klas
AANRADER voor vakken en projecten zedenleer, burgerschap, cultureel en historisch bewustzijn, sociaal-emotionele competenties en ruimtelijk bewustzijn
Het STAM in klasverband bezoeken kan perfect zonder gids. Met de leerkracht als begeleider/gids bijvoorbeeld. Of leerlingen gaan individueel of in kleine groepjes op pad in het museum aan de hand van opdrachten die je als leerkracht meebrengt.