Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor loopt door alle museumzalen die samen 'Het verhaal van Gent' vertellen.
Per zaal in het museum en dus per tijdsperiode in de stadsgeschiedenis vind je een doe-installatie op maat van kinderen. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, maken wapenschilden, bekleden gevels en stippelen routes uit. Alles op hún ritme.
Het kinderspoor mikt op kinderen van 6 tot 12 jaar, maar is ook leuk voor jonger en ouder. Samen uit te proberen!
Gent groeide en bloeide dankzij de lakenhandel. Men kwam ervoor vanuit heel Europa. Aanprijzen die handel, als een echte marktkramer, zelfs in talen die je niet kent. Lachen!
In de middeleeuwen was Gent een rijke en machtige grootstad. Met een belangrijke rol voor beroepen: ambachten. Om samen sterker te staan, verzamelden die zich in clubs: gilden. Frotteer hun wapenschilden en zie wat er tevoorschijn komt.
Een stad toont zich in zijn gebouwen. Naast de fabrieken en arbeidershuisjes waren er ook imposante woningen. Versier zelf gevels uit die tijd, volgens het boekje of in een mix & match-stijl. Een spel met magneten!
Beweeg je voort door het Gent van vandaag op kaart en volg de aanwijzingen van onze citytrip-automaat. Stippel de route uit, en neem ze mee, wie weet kan je ze ook in het echt eens verkennen.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Wat maakt Gent tot Gent? Wat maakt Gent tot stad? Wat maakt een stad tot stad? #watIsstad
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie op straat, fenomenen die nog te vaak weggewuifd worden. In de voortuin van het STAM vind je een twintigtal artistieke foto’s, gemaakt door leerlingen van Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent om de boodschap ‘Nee is nee, enkel ja is oké’ verder op de agenda te zetten.
Zestig jaar geleden kwam de Turkse migratie naar Gent op gang. Vandaag heeft bijna een tiende van de Gentenaren Turkse roots. Jongeren uit de Turkse diaspora gingen op zoek naar de verhalen, voorwerpen en betekenissen achter die cijfers. 'Wie bewaart, die vindt! Koru ve yașat!', een sneak peek van een groeiende Gents-Turkse erfgoedcollectie.