STA'M

vlaamse meesters in situ

Vlaamsemeestercamp

Het kunstenparcours 'Vlaamse Meesters in Situ' richt van 1 juni tot 30 september 2019 de schijnwerpers op meesterwerken die nog op hun oorspronkelijke plek te bewonderen zijn en specifiek voor die plaats werden gemaakt. Er doen al 45 kerken, kloosters en historische gebouwen mee. Het STAM is er een van.

Het STAM - Stadsmuseum Gent is gevestigd in de gebouwen van de voormalige Bijlokeabdij en daar krijgen de muurschilderingen in de historische abdijrefter speciale aandacht. Ze dateren uit de 14de eeuw en speelden een belangrijke rol in de religieuze beleving van de kloosterzusters. Ontdek het verhaal achter dit Laatste Avondmaal en kijk binnen in het verborgen leven in de abdij. Ter gelegenheid van 'in Situ' krijgt de refter zijn 14de-eeuwse opstelling terug. En gloednieuwe touchscreens dompelen je onder in de bewogen geschiedenis van de abdij. Je waant je even een middeleeuwse kloosterling ...

Met het Pelgrimsboekje van 'Vlaamse Meesters in Situ' is de abdijrefter gratis te bezoeken van 1 juni t.e.m. 30 september 2019. Het boekje kost 10 euro en zal ook te koop zijn in het STAM.

vroeger abdij, nu stadsmuseum

Vlaamse Meesters in Situ is een parcours dat locaties toegankelijk maakt om verborgen kunstparels te kunnen bewonderen. Het STAM is op dit vlak een buitenbeentje: wat vroeger een abdij was, is vandaag een museum dat 6 dagen op 7 open is. Het museum vertelt Het verhaal van Gent door de eeuwen heen, en het patrimonium vertelt mee. Ook buiten de data van het kunstenparcours zijn de muurschilderingen steeds te bewonderen bij een bezoek aan het STAM.

Met het Pelgrimsboekje is de rest van het STAM tijdens 'Vlaamse Meesters in Situ' te bezoeken tegen het voordeeltarief van 4 euro.

praktische bezoekinfodigi-expo 'het verhaal van gent'

een nieuwe STAMrondleiding: het kloosterleven in de bijlokeadbij

De Bijlokeabdij was een klooster van vrouwelijke cisterciënzers dat omstreeks 1228 werd gesticht net buiten de toenmalige stad. Vandaag huist het Stadsmuseum er, maar de tentoonstellingszalen ademen nog steeds de mystieke sfeer van vroeger.

Vlaamse Meesters in Situ zet de muurschilderingen in de abdijrefter in de schijnwerpers. Het STAM grijpt deze gelegenheid aan om een nieuwe rondleiding samen te stellen die je ook de magie doet ontdekken van het grotere geheel: de Bijlokeabdij en Bijlokesite. Laat je tijdens deze binnen- en buitenrondleiding meevoeren naar de wereld van de middeleeuwse cisterciënzerzusters in een verhaal over de relatie tussen kloosterleven en architectuur.

meer info en reservering


Vlaamse Meesters in Situ is een organisatie van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) en wordt gefinancierd door Toerisme Vlaanderen. Meer info op www.vlaamsemeestersinsitu.be.


partners

  • Vlaanderen
  • Erkend Museum
  • Logo Gent 125Px
  • Logovlmeesters2
  • Logoflem