STA M
Agenda

'vlaamse meesters in situ' in de abdijrefter

01.06.2019 30.09.2019
Vlaamsemeestercamp

museumbezoek

Het kunstenparcours 'Vlaamse Meesters in Situ' richt van 1 juni tot 30 september 2019 de schijnwerpers op meesterwerken die nog op hun oorspronkelijke plek te bewonderen zijn en specifiek voor die plaats werden gemaakt. Er doen 45 kerken, kloosters en historische gebouwen mee. Het STAM is er een van.

Het STAM - Stadsmuseum Gent is gevestigd in de gebouwen van de voormalige Bijlokeabdij en daar krijgen de muurschilderingen in de historische abdijrefter speciale aandacht. Ze dateren uit de 14de eeuw en speelden een belangrijke rol in de religieuze beleving van de kloosterzusters. Ontdek het verhaal achter dit Laatste Avondmaal en kijk binnen in het verborgen leven in de abdij. Ter gelegenheid van 'in Situ' krijgt de refter zijn 14de-eeuwse opstelling terug. En gloednieuwe touchscreens dompelen je onder in de bewogen geschiedenis van de abdij. Je waant je even een middeleeuwse kloosterling ...

Met het Pelgrimsboek van 'Vlaamse Meesters in Situ' is de abdijrefter gratis te bezoeken van 1 juni t.e.m. 30 september 2019. Het boek kost 10 euro en zal ook te koop zijn in het STAM.

vroeger abdij, nu stadsmuseum

Vlaamse Meesters in Situ is een parcours dat locaties toegankelijk maakt om verborgen kunstparels te kunnen bewonderen. Het STAM is op dit vlak een buitenbeentje: wat vroeger een abdij was, is vandaag een museum dat 6 dagen op 7 open is. Het museum vertelt Het verhaal van Gent door de eeuwen heen, en het patrimonium vertelt mee. Ook buiten de data van het kunstenparcours zijn de muurschilderingen steeds te bewonderen bij een bezoek aan het STAM.

Tijdens 'Vlaamse Meesters in Situ' is niet alleen de abdijrefter maar ook de rest van het STAM gratis te bezoeken met het Pelgrimsboek van OKV.

praktische bezoekinfodigi-expo 'het verhaal van gent'

randprogramma

Ontdek wat het STAM bovenop de abdijrefter nog meer voor je in petto heeft. Een randprogramma van rondleidingen (voor groepen én voor individuelen) en lezingen, alle in het thema van het middeleeuwse kloosterleven in de Bijlokeabdij.

andere locaties in gent

Naast de Bijlokeabdijrefter in het STAM zijn nog vijf andere locaties 'Overmeesterd' door Vlaamse Meesters in Situ deze zomer. Ontdek de Gentse route hier.


Vlaamse Meesters in Situ is een organisatie van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) en wordt gefinancierd door Toerisme Vlaanderen. Meer info op www.vlaamsemeestersinsitu.be.

Met de steun van

  • Vlaanderen
  • Erkend Museum
  • Logo Gent 125Px
  • Logovlmeesters2
  • Logoflem

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by