STA M

Lagere school

Lager
20230327 STAM Stadklassen Dag 1 c Martin Corlazzoli COR03215

Kom met je klas de vaste waarde 'Het verhaal van Gent' bezoeken, ga op stap op de prachtige, groene Bijlokesite of leef je creatief uit tijdens een workshop.
Zin om in je klas aan de slag te gaan? Je vindt hier ook inspiratie voor klassen van de lagere school, per leeftijd en -wereld.

Handig om weten: er kan gepicknickt worden bij het STAM! Buiten in de Bijloketuinen is altijd een optie. Maar binnen kan ook: reserveer bij je groepsboeking het picknickhuisje 'De cabine' (gratis - vooraf te reserveren - max. 30 personen).

 • Rondleidingen

  Het verhaal van Gent

  Klassen van de lagere school, welkom in de vaste STAMtentoonstelling Het verhaal van Gent. Onze gidsen verwelkomen jullie met open armen!

  Ze prikkelen jouw leerlingen met actieve denk- en doe-opdrachten. Hoe organiseerde de stad zich vroeger? Samenleven, werken, wonen, op stap gaan, feest vieren... Hoe ging dat in zijn werk, nog lang voordat smartphones, scholen zoals nu, sportclubs en scouts bestonden?

  De gidsen vertellen bij de objecten verhalen op maat van jouw leerlingen en geven voldoende ruimte om zelf dingen uit te vissen in het museum. Waarneming maar ook eigen verbeelding en nadenken staan voorop. Perfect opstapje naar een stadswandeling of andere activiteit in Gent.

  1ste, 2de, 3de graad lagere school - 1,5 uur - prijs: 85 euro - max. 20 kinderen/gids

  vraag online aan of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur)

  De geheimen van de Bijlokesite

  Onze gidsen/collega's van de Klusjesdienst kennen de Bijlokesite met al haar historische gebouwen en al haar groen op hun duimpje. Tijdens deze rondleiding verklappen ze jouw leerlingen alle geheimen. Jullie gaan op zoek naar kippen die gezellig rondscharrelen in de buurt van het museum, een verscholen kerkhof, zelf-pluk-groentebanken en jullie kunnen eendjes vissen.

  1ste, 2de, 3de graad lagere school - 1,5 uur - prijs: 85 euro - max. 20 kinderen/gids

  vraag online aan of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur)
 • Workshop

  Mijn straf stuk

  Geen klassieke vertelrondleiding door het museum, maar inspiratie tanken in één zaal en daarna samen aan de slag in ons atelier. Jouw leerlingen kiezen een museumstuk uit en verwerken hun indrukken creatief en met verschillende materialen. Al doende leren - handen uit de mouwen!

  1ste, 2de, 3de graad lagere school - 2 uur - prijs: 115 euro - max. 20 kinderen/begeleider

  vraag online aan of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur)
 • Vrij bezoek

  Het STAM in klasverband bezoeken kan perfect zonder gids. Met de leerkracht als begeleider/gids bijvoorbeeld. Of leerlingen gaan individueel of in kleine groepjes op pad in het museum aan de hand van opdrachten die je als leerkracht meebrengt.

  • Je kan ook inpikken op ons kinderspoor en gebruikmaken van de doe-installaties in elke museumzaal. Jouw leerlingen kunnen stoffen verhandelen, wapenschilden kleuren, gevels versieren en citytrips uitstippelen. Nood aan extra materiaal? Vraag naar onze STAMdierenbingo (ideaal voor eerste en tweede leerjaar) en spot dieren door de geschiedenis van Gent.
  • Ook deze vrije bezoeken graag vooraf even doorgeven aan onze reserveringsdienst via een online aanvraag of op T + 32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 17 uur).
  • Tijdens het bezoek zelf vragen we dat de begeleidende leerkrachten in de buurt blijven van hun klas en dat er niet op de vitrines/displays geleund wordt om te schrijven. Als de klas klembordjes kan meebrengen, dan is dat ideaal. Bedankt!
  • Vrij bezoek mogelijk in de vaste opstelling 'Het verhaal van Gent' en in de tijdelijke tentoonstellingen, bekijk hier het overzicht.
 • Inspiratie voor in de klas

  Inspiratie voor in de klas, ook op maat van de lagere school. Veel ideeën om interactief aan de slag te gaan rond een STAMbezoek of rond de thema's die het STAM aanraakt: stad/stedelijkheid. Neem zeker eens een kijkje en laat je inspireren:

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

 • Vlaanderen verbeelding werkt
 • Logo Gent 125Px
made by