STA'M

lagere school

De vaste waarde 'Het verhaal van Gent' is de basis van STAMs aanbod voor lagere scholen, het komt tegemoet aan meerdere eindtermen van het lager onderwijs - bekijk hier de oplijsting (pdf - 212 KB).

Ook rond tijdelijke tentoonstellingen worden programma's uitgewerkt, zo ook voor de expo 'Ondergronds in de stad', van 22 november 2019 tot 22 september 2020. Bekijk hier de oplijsting (pdf - 365KB) van de eindtermen waaraan deze expo tegemoet komt.

Ontdek het allemaal hieronder!

vrij bezoek

Het STAM in klasverband bezoeken kan perfect zonder gids. Met de leerkracht als begeleider/gids bijvoorbeeld. Of de leerlingen gaan individueel of in kleine groepjes op pad in het museum aan de hand van meegebrachte werkblaadjes. Voor 'Ondergronds in de stad' kan je hier een lesmap 'Ondergronds in de stad' (pdf - 8 MB) downloaden.

 • Ook deze vrije bezoeken graag vooraf even doorgeven aan onze reserveringsdienst via het online reservatieformulier of op T + 32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur).
 • Tijdens het bezoek zelf vragen we dat de begeleidende leerkrachten in de buurt blijven van hun klas en dat er niet op de vitrines/displays geleund wordt om te schrijven. Als de klas klembordjes kan meebrengen, dan is dat ideaal. Bedankt!
 • Vrij bezoek mogelijk in de vaste opstelling 'Het verhaal van Gent' en in de tijdelijke tentoonstellingen, bekijk hier het overzicht.
rondleidingen

expo: ondergronds in de stad

ondergronds in de stad

22 november 2019 t.e.m. 20 september 2020
lagere school - 1,5 uur - prijs: 75 euro - max. 20 pers./gids

Van 22 november 2019 t.e.m. 20 september 2020 kan je in het STAM de stad ónder de stad verkennen... geloof het of niet, maar het is al even druk daar beneden als boven de grond! Een expo met o.a. ook een installatie van Studio ORKA: laat je hoofdlamp schijnen op de dieren die op -1 onder de stad leven. Raakt de ondergrond té vol? Wat vinden rat, mier, pier en mol ervan? Kom het te weten tijdens een rondleiding op maat van je klas in de expo 'Ondergronds in de stad'. Er is ook een lesmap (pdf - 8 MB) over de expo.

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)
---------------------------------------------------------------------------

het verhaal van gent

1ste, 2de, 3de graad lagere school - 1,5 uur - prijs: 75 euro - max. 20 pers./gids

Je reist door 'Het verhaal van Gent' en ziet de eeuwen voorbijvliegen. Tijdens een interactieve rondleiding ontdek je je favoriete voorwerpen, plekjes en verhalen in het museum. Allemaal dingen van en over Gent! Let goed op zodat je juist kan antwoorden op de quizvragen van de gids.

Tip voor 3de graad: combineer een rondleiding in het STAM met een wandeling in de stad, zie dagprogramma's!

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)

ateliers

ondergronds in de stad: wonderlijk bodemonderzoek

Doorheen de expo 'Ondergronds in de stad' leren de kinderen de geheimen van de ondergrond kennen. Daarna volgt een atelier waarin de klas aan wonderlijk bodemonderzoek doet… Handen uit de mouwen en voeten in de laarzen, want we trekken eropuit op de Bijlokesite!

Als echte archeologen onderzoeken we een stukje bodem, met zeef, borsteltje en etiketten in de aanslag. We halen objecten boven en maken die presentabel. We doen er ook een woordje uitleg bij: wat vertelt de ondergrond ons? De vondsten worden achteraf tentoongesteld in de expo.

We bieden in totaal 20 ateliers voor scholen aan, in mei en juni op maandagen en donderdagen:

 • Maandag 4 mei om 9.30 uur en 13.15 uur
 • Donderdag 7 mei om 9.30 en 13.15 uur
 • Maandag 11 mei om 9.30 en 13.15 uur
 • Donderdag 14 mei om 9.30 en 13.15 uur
 • Maandag 25 mei om 9.30 en 13.15 uur
 • Donderdag 28 mei om 9.30 uur en 13.15 uur
 • Maandag 8 juni om 9.30 uur en 13.15 uur
 • Donderdag 11 juni om 9.30 uur en 13.15 uur
 • Maandag 15 juni om 9.30 uur en 13.15 uur
 • Donderdag 18 juni om 9.30 uur en 13.15 uur

2de en 3de graad lagere school - 2 uur - prijs: 95 euro - max. 20 deelnemers - min. 3 begeleiders per groep (leerkrachten, ouders, ...)

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)

dagprogramma's

Het STAM biedt ook dagprogramma's aan voor de derde graad van het lager onderwijs. In de voormiddag ontdek je het museum met een rondleiding op maat, vervolgens picknick je op de Bijlokesite en voor de namiddag kies je één van onderstaande stadswandelingen:

STAM + graffitiwandeling (graffiti vzw) 190 euro
Gent is een bruisende stad die aan heel wat creatieve straatkunstenaars onderdak verschaft. Denk maar aan Bue, Phase of Roa. Wil je de graffiti in Gent ontdekken? Ga dan mee op tocht met een graffitispotter, ontdek het verhaal achter de verf en laat je verrassen door de soorten en stijlen graffiti die Gent rijk is!
Vertrekpunt: STAM, eindpunt: Dampoort

STAM + minitoer (vizit) 165 euro
Let goed op de belangrijkste gebouwen, markten, pleinen, straten en steegjes van Gent. Zo verzamel je tips die je helpen om een verloren schat terug te vinden.
Vertrek- en eindpunt: Sint-Veerleplein

STAM + turkije aan de leie (gandante) 165 euro
We gaan op verkenning in de buurt rond de Sleepstraat en Dampoort, waar het verhaal van de Turkse migratie vijftig jaar geleden begon en nog steeds zichtbaar is. Waarom en hoe kwamen de eerste Turkse migranten naar Gent? In welke omstandigheden leefden ze en hoe reageerden de buurtbewoners op hun komst? En hoe zit het vandaag met integratie in deze multiculturele wijk?
Vertrek- en eindpunt: voorkant Sint-Jacobskerk

STAM + het spook van de krook (gandante) 170 euro
De geest van een schipper spookt door de Krook en zet er de boel op stelten. Hij zet alles in het werk om chaos te scheppen en bezoekers beet te nemen. Tijdens deze speurtocht ga je samen met je klas op zoek naar het spook en kom je tegelijkertijd alles te weten over de Krook.
Vertrek- en eindpunt: De Krook

Prijs: afhankelijk van de wandeling (zie boven) - max. 20 pers/gids

reserveer online

of bel +32 (0)9 210 10 75 (ma - vrij, van 9 tot 18 uur)

programma

Een dagprogramma verloopt steeds zoals volgt:

 • 10 uur:
  aanmelden in het STAM
 • 10.15 uur:
  start rondleiding in het STAM
 • 12 uur:
  picknick in de tuinen rond het STAM (of in De cabine: vooraf te reserveren)
 • 13 uur:
  i.g.v. de graffitiwandeling: gids haalt groep op aan het STAM
 • 13.30 uur:
  i.g.v. andere dan de graffitiwandeling: gids haalt groep op aan het vertrekpunt (de groep begeeft zich daarnaartoe op eigen houtje)
 • 15 uur:
  gids neemt afscheid aan het eindpunt


stadsklassen XL

Een meerdaags programma, inclusief overnachtingen, om Gent te leren kennen: Stadklassen XL!