STA'Mtickets

'de vierkante kilometer': tegel per tegel door de stad

G18 Web

Het STAM brengt sinds 2010 de geschiedenis van Gent tot leven. De enorme luchtfoto van de stad in de eerste zaal is al jaren de publiekslieveling. Elke tegel van de luchtfoto komt overeen met één vierkante kilometer in het echt.

De komende jaren haalt het STAM onder de noemer 'De vierkante kilometer' tegel per tegel de verborgen verhalen van de stad boven, samen met een verhalenverzamelaar ter plaatse die bewoners betrekt.

verborgen verhalen

Doel? Geschiedenis schrijven! Meerbepaald: stádgeschiedenis schrijven, bíj-schrijven. Op mensenmaat.

Opsporen wat leeft onder de bewoners aan verborgen verhalen (en vaak een eigen leven leidt). Een plaats geven aan dat wat wijk én stad mee vormt, maar meestal onder de radar blijft. En het delen met iedereen: in stad en/of STAM en online.

Wat, hoe en wanneer? Dat wordt per tegel uitgedacht. Op maat van het verzamelde materiaal en in dialoog met wie meewerkt.

Twee afleveringen van ‘De vierkante kilometer’ (Neuseplein en Brugse Poort) zullen te zien zijn in de nieuwe gratis zaal van het STAM vanaf 10.10.2020.

verhalenverzamelaar: tina de gendt

STAMs verhalenverzamelaar is historica Tina De Gendt, ze is als het ware een 'historian in residence'. Ze betrekt buurtbewoners en enthousiastelingen en samen met hen tekent ze vergeten geschiedenissen op, spoort verloren archieven op.

Verhalen van lang en heel lang geleden, maar evengoed van heel recent. In de 19de-eeuwse gordel van Gent (Brugse Poort, Rabot, Muide, Dampoort, Ledeberg, …) valt er geen tijd te verliezen: door de snelle veranderingen dreigen heel wat ‘hidden histories’, kleine én grote geschiedenissen, verloren te gaan.

Voor elke vierkante kilometer organiseert Tina gratis wijkwandelingen. Ze doet dan de histories die ze al sprokkelde uit de doeken, en zet zo de toehoorders aan om zelf ook weer verhalen te delen.

de reeks

1) Neuze-Neuseplein. De vierkante kilometer, tegel I16 (eind 2018)

2) De Brugse Poort. De vierkante kilometer, tegel G18 (oktober 2019 - maart 2020)

3) Het Rabot. De vierkante kilometer, tegel H17 (juli - november 2020)

...