Onder de titel 'Van hebben naar houden. Over de energetische erfenis van de bouwwoede' nodigt De Stadsacademie uit in het STAM voor een lezing door Dieter Delbaere van archtectencollectief URBAIN, gevolgd door een publiek debat.
(Illustratie: Jade Kerremans)
Na WOII werden ons land en de economie letterlijk heropgebouwd: in de jaren '60-'80 realiseerde men enorme bouwprogramma’s. Na de eerste energiecrises eind de jaren '70 en zeker nu de klimaatverandering sedert 2000 hoog op de politieke agenda staat, komen we tot de vaststelling dat de bouwlogica in de naoorlogse bouwwoede geen rekening heeft gehouden met het scenario waarin energie een eindige grondstof is. En dit na dertig jaar neoliberaal beleid dat overheidsinvesteringen systematisch afbouwt. Vele institutionele bouwheren staan nu dan ook voor een onmogelijke keuze: het karige budget jaar na jaar de deur zien uitgaan om het huidige gebouwenpark in stand te houden of een deel van het patrimonium afstaan om te kunnen investeren in energiebesparingen.
Tegelijk zijn we niet in het reine met dit naoorlogse patrimonium. Heeft het erfgoedwaarde? Tekent deze architectuur ook de toekomst van de universiteit? Leent ze zich überhaupt tot hergebruik? Wat is technisch mogelijk? Wat is zinvol op korte en op lange termijn? De praktische en strategische vraagstukken, normatieve en technische keuzes, lopen elkaar voor de voeten en vragen om ontrafeling. In deze sessie verkennen we bovenstaande vragen.
Dieter Delbaere is medezaakvoerder van het Gentse architectencollectief URBAIN en zal het hebben over hoe zij in hun praktijk omgaan met de transformatieopgave op patrimoniumniveau.
Tweehonderd jaar samengaan van stad en universiteit is een moment om te reflecteren over de stedelijke rol van de universiteit. N.a.v. de STAMexpo Stad en universiteit. Sinds 1817 organiseert de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent een reeks lezingen en debatten, als aanzet voor een Stadsacademie. Plaats van gebeuren is de abdijkerk van het STAM, die deel uitmaakt van het tentoonstellingsparcours.
In 1817 werd de Universiteit van Gent opgericht. Tweehonderd jaar later is de universiteit met haar studenten, professoren, gebouwen en campussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het straatbeeld. Gent zou Gent niet zijn zónder.
Onder de titel 'Aankomen, blijven & wijken. Over de universiteit als pionier in kantelende wijken' nodigt De Stadsacademie uit in het STAM voor een lezing door Dirk Geldof, gevolgd door een publiek debat gemodereerd door Luce Beekmans.
Onder de titel 'Off campus: van eigen-dom naar stad. Over het stedelijk beheer van institutionele grondposities' nodigt De Stadsacademie uit in het STAM voor een lezing door Jan Mannaerts gevolgd door een publiek debat.
Onder de titel 'De Stadsacademie. Van denken naar doen: een radicaal experiment in duurzaamheidsonderwijs' nodigt De Stadsacademie je uit in het STAM voor haar doorstart.
Een reeks van twaalf lessen voor iedereen met interesse in Gent en/of geschiedenis. Met ons museum als locatie en rechtstreekse leverancier van unieke objecten die de lesthema's illustreren. STAM i.s.m. CVO Groeipunt. Najaar 2023, op zaterdagvoormiddag.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Over haken en ogen, kopspeldjes, priemen, stilussen en zegels. Een reizende, kleinschalige archeologietentoonstelling met metalen topvondsten uit de middeleeuwen. Het leven zoals het was en soms nog steeds is.