STA M
Agenda

de stadsacademie: van hebben naar houden

22.02.2018
Stadsacademie Van Hebben Naar Houden

Onder de titel 'Van hebben naar houden. Over de energetische erfenis van de bouwwoede' nodigt De Stadsacademie uit in het STAM voor een lezing door Dieter Delbaere van archtectencollectief URBAIN, gevolgd door een publiek debat.

(Illustratie: Jade Kerremans)

Na WOII werden ons land en de economie letterlijk heropgebouwd: in de jaren '60-'80 realiseerde men enorme bouwprogramma’s. Na de eerste energiecrises eind de jaren '70 en zeker nu de klimaatverandering sedert 2000 hoog op de politieke agenda staat, komen we tot de vaststelling dat de bouwlogica in de naoorlogse bouwwoede geen rekening heeft gehouden met het scenario waarin energie een eindige grondstof is. En dit na dertig jaar neoliberaal beleid dat overheidsinvesteringen systematisch afbouwt. Vele institutionele bouwheren staan nu dan ook voor een onmogelijke keuze: het karige budget jaar na jaar de deur zien uitgaan om het huidige gebouwenpark in stand te houden of een deel van het patrimonium afstaan om te kunnen investeren in energiebesparingen.

Tegelijk zijn we niet in het reine met dit naoorlogse patrimonium. Heeft het erfgoedwaarde? Tekent deze architectuur ook de toekomst van de universiteit? Leent ze zich überhaupt tot hergebruik? Wat is technisch mogelijk? Wat is zinvol op korte en op lange termijn? De praktische en strategische vraagstukken, normatieve en technische keuzes, lopen elkaar voor de voeten en vragen om ontrafeling. In deze sessie verkennen we bovenstaande vragen.

Dieter Delbaere is medezaakvoerder van het Gentse architectencollectief URBAIN en zal het hebben over hoe zij in hun praktijk omgaan met de transformatieopgave op patrimoniumniveau.

de stadsacademie

Tweehonderd jaar samengaan van stad en universiteit is een moment om te reflecteren over de stedelijke rol van de universiteit. N.a.v. de STAMexpo Stad en universiteit. Sinds 1817 organiseert de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent een reeks lezingen en debatten, als aanzet voor een Stadsacademie. Plaats van gebeuren is de abdijkerk van het STAM, die deel uitmaakt van het tentoonstellingsparcours.


Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by