Onder de titel 'Aankomen, blijven & wijken. Over de universiteit als pionier in kantelende wijken' nodigt De Stadsacademie uit in het STAM voor een lezing door Dirk Geldof. Daarna gaat hij in debat met:
Jeroen Vanden Berghe, Logistiek Beheerder UGent
Rudy Coddens, Schepen van seniorenbeleid, werk, armoedebestrijding en openbaar groen, OCMW voorzitter en voorzitter Taskforce Vluchtelingen, Stad Gent
Peter Vanden Abeele, Stadsbouwmeester Gent
Pascal De Bruyne, Beleidsmedewerker Vluchtelingenwerk Vlaanderen en voorzitter Samenlevingsopbouw Gent
Karel Lootens, Sociaal ondernemer, Oprichter Wooncoop cvba.
Luce Beeckmans (UGent, vakgroep Stedenbouw en Architectuur, HEIM) is moderator.
De asielcrisis heeft de acute woningnood in de stad opnieuw in beeld gebracht. Het ontwikkelen van een infrastructuur voor tijdelijk wonen is een vraagstuk waar ook de universiteit mee te maken heeft.
Kunnen stad en de universiteit samenwerken aan een flexibele én permanente structuur voor tijdelijk verblijf die voor zowel studenten als nieuwkomers en andere mensen in transit (zoals daklozen, expats en toeristen), en de stad als geheel een meerwaarde te bieden heeft? Kunnen we zo vermijden dat tijdelijk wonen resulteert in een ‘voorlopige’ architectuur? Kunnen we bouwen aan de toekomst in plaats van voor de nood?
Bijzondere aandacht gaat uit naar de zogenaamde 'aankomstwijken' waar nieuwkomers samenleven met meer gevestigde immigranten. Deze wijken trekken studenten aan door hun goedkope winkels, lage huurprijzen, dynamische en multiculturele cafés, restaurants en verenigingen. Met 'studenten-gentrificatie' als gevolg: stijgende huurprijzen en stijgende woningnood...
Wat heeft de universiteit deze wijken te bieden? Kan de universiteit een actor worden in de ontwikkeling van deze 'kantelende wijken', in plaats van zich zoals nu bijna uitsluitend op de centrum-stad te concentreren? Welke partners zijn nodig om tot nieuwe investeringstrajecten en ontwikkelingsmodellen te komen?
Een aftasten van nieuwe, meer participatieve vormen van stadsvernieuwing en een inclusiever wonen.
Dirk Geldof is socioloog en publicist. Hij is lector en
onderzoeker bij het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee), docent (stads)sociologie
aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen (UA) en lector aan de opleiding Sociaal
Werk (KDG-Hogeschool). Hij publiceerde ‘Superdiversiteit. Hoe migratie onze
samenleving verandert’ (2013) en is co-auteur van ‘Transmigratie. Hulp verlenen
in een wereld van superdiversiteit (2015).’
(Illustratie: Jade Kerremans)
Tweehonderd jaar samengaan van stad en universiteit is een moment om te reflecteren over de stedelijke rol van de universiteit. N.a.v. de STAMexpo Stad en universiteit. Sinds 1817 organiseert de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent een reeks lezingen en debatten, als aanzet voor een Stadsacademie. Plaats van gebeuren is de abdijkerk van het STAM, die deel uitmaakt van het tentoonstellingsparcours.
In 1817 werd de Universiteit van Gent opgericht. Tweehonderd jaar later is de universiteit met haar studenten, professoren, gebouwen en campussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het straatbeeld. Gent zou Gent niet zijn zónder.
Onder de titel 'Off campus: van eigen-dom naar stad. Over het stedelijk beheer van institutionele grondposities' nodigt De Stadsacademie uit in het STAM voor een lezing door Jan Mannaerts gevolgd door een publiek debat.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er binnenkort de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.