STA M
Agenda

de stadsacademie: aankomen, blijven & wijken

08.03.2018
Stadsacademie Aankomen Blijven En Wijken Web

Onder de titel 'Aankomen, blijven & wijken. Over de universiteit als pionier in kantelende wijken' nodigt De Stadsacademie uit in het STAM voor een lezing door Dirk Geldof. Daarna gaat hij in debat met:

Jeroen Vanden Berghe, Logistiek Beheerder UGent
Rudy Coddens, Schepen van seniorenbeleid, werk, armoedebestrijding en openbaar groen, OCMW voorzitter en voorzitter Taskforce Vluchtelingen, Stad Gent
Peter Vanden Abeele, Stadsbouwmeester Gent
Pascal De Bruyne, Beleidsmedewerker Vluchtelingenwerk Vlaanderen en voorzitter Samenlevingsopbouw Gent
Karel Lootens, Sociaal ondernemer, Oprichter Wooncoop cvba.

Luce Beeckmans (UGent, vakgroep Stedenbouw en Architectuur, HEIM) is moderator.

De asielcrisis heeft de acute woningnood in de stad opnieuw in beeld gebracht. Het ontwikkelen van een infrastructuur voor tijdelijk wonen is een vraagstuk waar ook de universiteit mee te maken heeft.

Kunnen stad en de universiteit samenwerken aan een flexibele én permanente structuur voor tijdelijk verblijf die voor zowel studenten als nieuwkomers en andere mensen in transit (zoals daklozen, expats en toeristen), en de stad als geheel een meerwaarde te bieden heeft? Kunnen we zo vermijden dat tijdelijk wonen resulteert in een ‘voorlopige’ architectuur? Kunnen we bouwen aan de toekomst in plaats van voor de nood?

Bijzondere aandacht gaat uit naar de zogenaamde 'aankomstwijken' waar nieuwkomers samenleven met meer gevestigde immigranten. Deze wijken trekken studenten aan door hun goedkope winkels, lage huurprijzen, dynamische en multiculturele cafés, restaurants en verenigingen. Met 'studenten-gentrificatie' als gevolg: stijgende huurprijzen en stijgende woningnood...

Wat heeft de universiteit deze wijken te bieden? Kan de universiteit een actor worden in de ontwikkeling van deze 'kantelende wijken', in plaats van zich zoals nu bijna uitsluitend op de centrum-stad te concentreren? Welke partners zijn nodig om tot nieuwe investeringstrajecten en ontwikkelingsmodellen te komen?

Een aftasten van nieuwe, meer participatieve vormen van stadsvernieuwing en een inclusiever wonen.

Dirk Geldof is socioloog en publicist. Hij is lector en onderzoeker bij het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee), docent (stads)sociologie aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen (UA) en lector aan de opleiding Sociaal Werk (KDG-Hogeschool). Hij publiceerde ‘Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert’ (2013) en is co-auteur van ‘Transmigratie. Hulp verlenen in een wereld van superdiversiteit (2015).’

(Illustratie: Jade Kerremans)

de stadsacademie

Tweehonderd jaar samengaan van stad en universiteit is een moment om te reflecteren over de stedelijke rol van de universiteit. N.a.v. de STAMexpo Stad en universiteit. Sinds 1817 organiseert de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent een reeks lezingen en debatten, als aanzet voor een Stadsacademie. Plaats van gebeuren is de abdijkerk van het STAM, die deel uitmaakt van het tentoonstellingsparcours.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by