Hoe de stad er boven de grond uitziet, ervaren we elke dag. Maar wat zit er ónder de gebouwen en straten allemaal verborgen? In 'Ondergronds in de stad' legt het STAM de wereld onder je voeten bloot. (Beeld: Reporters / Tim Dirven)
De aarde is opgebouwd uit vele lagen die miljarden jaren oud zijn. Alleen in het bovenste laagje van de aardkorst is het ecosysteem aan het werk. In die natuurlijke bodem vol leven van planten en dieren, is ook de mens actief. Hij woelt en graaft er om allerlei redenen … en hij bouwt er steden op. Steden die even druk zijn onder- als bovengronds.
Hoe hoger de gebouwen, hoe dieper de fundamenten. Riolen, afval, opslagplaatsen en parkeergarages? Ingraven! Via tunnels verplaatsen we ons snel en ongehinderd. Kilometers kabels en buizen voorzien de stad van water, energie en data. Dankzij ondergrondse infrastructuren blijft de stad bovengronds leefbaar.
De ondergrond is ook de plek waar we onze dierbaarste schatten aan toevertrouwen, waarin we ons verschuilen en onze doden begraven. Verdiep je in de wonderlijke stad onder de stad.
De expo werd mee gemaakt door Rotor, een Brussels collectief van ontwerpers, architecten en onderzoekers dat ijvert voor het hergebruik van bouwmaterialen. Hun focus op design en duurzame bouwmechanismen zit vervat in alle thema's die in de expo aan bod komen.
Studio ORKA richt in deze expo de hoofdlamp op dieren die op -1 onder de stad leven … Ideaal voor kinderen vanaf negen jaar.
Raakt de ondergrond té vol? Wat vinden de dieren er van? Vraag het aan rat, mol, mier en pier!
De derde zondag van elke maand organiseert het STAM gidsbeurten waar iedereen kan op intekenen. Want een gids vertelt dingen die bijblijven! Van december 2019 tot september 2020 gaan deze rondleidingen in de expo 'Ondergronds in de stad' door. Start om 11 uur en om 13 uur, je betaalt je inkom plus 5 euro voor de rondleiding (inkom voor Gentenaars gratis op zondag tussen 10 en 13 uur). Inschrijven kan hier.
De expo 'Ondergronds in de stad' met kinderen bezoeken? Dóen! Er zit veel meer onder de grond dan je denkt en het onderwerp spreekt tot de verbeelding. Een zoekparcours, rondleidingen voor gezinnen, ateliers voor gezinnen... ontdek het volledige gezinsaanbod hier.
Koppel je je bezoek aan de expo graag aan een extra activiteit? Gelegenheden genoeg: we doen film i.s.m. KASKcinema, en extra's i.h.k.v. vakanties, op feestdagen, de Dag van de Wetenschap, Museumnacht, Erfgoeddag ... Hou zeker onze STAMactiviteitenagenda in de gaten.
Sla er hier het STAMscholenaanbod op na.
Duivelsmasker
Gezicht op de Sint-Pietersabdijkerk aan de Schelde en Terplaten te Gent, 1820
Portret van Napoleon De Pauw sr.
Maquette herinrichting Emile Braunplein en omgeving
Gedenkpenning eerstesteenlegging van de Sint-Pietersabdijkerk, 1629
Heiligenpenning voor St-Rochus tegen de cholera
Maquette herinrichting Emile Braunplein en omgeving
Gedenkpenning eerstesteenlegging van de Sint-Pietersabdijkerk, 1629
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vijfde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer' waarbij Dampoort uitgelicht wordt.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.