STA M
Agenda

het verloren koninkrijk. willem I en belgië

15.10.2015 28.03.2016
Willem752 572

In 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat Nederland en het latere België werden samengevoegd tot het Koninkrijk der Nederlanden. Het koninkrijk hield vijftien jaar stand, van 1815 tot 1830. Korte tijd waren 'Belgen' en Nederlanders inwoners van dezelfde staat. Koning Willem I regeerde als een onvervalst verlicht despoot, maar zette ook sterk in op de ontwikkeling van de industrie, de infrastructuur, het onderwijs en het culturele leven.

Maar waarom stond het Zuiden zo anders tegenover koning Willem I dan het Noorden? Hoe kwam Willem I aan bijnamen als de Koperen Koning en de Kanalenkoning? Waarom kalkten de Belgen rond 1830 deze leuze op de straatmuren: 'Wij willen Willem weg - wil Willem wijzer worden - wij willen Willem weer'. Wat betekende deze periode op lange termijn voor België?

Dit alles en nog veel meer kom je te weten in de tentoonstelling 'Het verloren koninkrijk. Willem I en België'. Sprekende citaten, spotprenten, historische objecten en interactieve multimedia geven je voeling met de tijdsgeest van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de beginjaren van het onafhankelijke België. Een interactief spel doet je nadenken over hoe verschillend of gelijkend Belgen en Nederlanders vandaag zijn.

Waterloo

foto's van michiel hendryckx

Fotograaf Michiel Hendryckx legt de link met vandaag. In een nieuwe reeks foto's brengt hij hedendaagse sporen in beeld van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, in België en in Nederland. Foto: Michiel Hendryckx / De Leeuw van Waterloo.


bruiklenen uit binnen- en buitenland

In de tentoonstelling zijn uitzonderlijke objecten, documenten, schilderijen en prenten te zien uit de eigen collectie van het STAM en uit binnen- en buitenlandse musea en erfgoedinstellingen, o.a.:

Het Rijksmuseum in Amsterdam, het Koninklijk Huisarchief en het Nationaal Archief in Den Haag, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, de Koninklijke Bibliotheek van België, de Koninklijke Verzameling, het Muziekinstrumentenmuseum, de Nationale Bank van België, het Prentenkabinet van de Universiteit Antwerpen, het archief en de collecties van het Gentse Universiteitsmuseum, en het Bisdom Gent, het Stadsarchief Gent …


foto's van de expo

Powered by flickr embed.


Werken uit deze tentoonstelling

In de pers

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by