STA'Mtickets

'het verhaal van gent'... vanaf 21 november

Vernieuwingstam

In 2020 bestaat het STAM tien jaar... tijd voor een verjongingskuur van onze vaste tentoonstelling. Vanaf 21 november flaneer je in 'Het verhaal van Gent' nieuwe stijl tussen perkamenten abten, ondernemende vrouwen, verliefde rebellen en zelfzuchtige weldoeners van de middeleeuwen tot nu. Je ziet en voelt de stad groeien en veranderen van vorm. Je ontdekt verborgen stadsverhalen en natuurlijk is er ook een verse versie van onze (nog altijd even gigantische) luchtfoto.

Wandel door het nieuwe verhaal van Gent vanaf 21 november 2020.

de nieuwe luchtfoto

Het gaat vooruit in Gent. Op onze vorige luchtfoto zag de Bijlokesite er nog helemaal anders uit. Sindsdien is er ook een Stadshal, een Parkbosbrug of twee, een Ghelamco Arena, een Krook en een uitgegraven Reep. Wandel er overheen op zoek naar het Belfort, de Graslei, je huis of je school. Op je knieën verken je elk stukje stad, van het historisch centrum over de wijken tot de deelgemeenten. Een stratenzoeker helpt je de weg te vinden.

teletijdmuseum

Je reist terug in de geschiedenis en maakt de metamorfose van Gent mee in fast forward. 'Het verhaal van Gent' flitst je achtereenvolgens naar een stad in wording, een middeleeuwse metropool, een veerkrachtige en tenslotte een ongeremde stad. Het museum als teletijdmachine... Druk op pauze wanneer je maar wil en laat de unieke en goedgekozen collectiestukken indruk maken. Hou halt bij blikvangers zoals de draadmodellen van de Sint-Janskerk en het Gravensteen. Verdwaal in muurbrede oude kaarten en ga op in digitale animaties die je ook een blik op de toekomst gunnen.

voel wat een stad tot stad maakt

Een stad draait om bouwen, leven en in verbinding staan. En dat vóel je in het nieuwe verhaal van Gent. Zie de stad groeien. Hoor Gent zelf als personage aan het woord. Voel het hout en de stenen waaruit Gent gebouwd is. Proef het leven dat kleur geeft aan de stad. En leer hoe Gent in connectie stond en staat met de Lage Landen, Europa, en de wereld.

kinderspoor

Wél aankomen, aub! We trekken onze verjongingskuur nog verder door, met een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en ruimtelijk planners maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen transportroutes uit.

michiel hendryckx' blik op gent vandaag

In de gangen van de Bijlokeabdij kijk je mee naar ‘Gent vandaag’, een fotoreeks van Michiel Hendryckx. Hij maakte momentopnames in 2020, tien jaar na de reeks van Carl De Keyzer, met mooie, persoonlijke en soms poëtische onderschriften erbij.

de nieuwigheden:

 • nieuwe (top)stukken
 • nieuwe luchtfoto
 • interactieve maquettes en voelbare bouwmaterialen
 • speels kinder-doe-parcours doorheen de zalen
 • geanimeerde historiek van de Bijloke als hospitaalsite
 • fotoreeks van Michiel Hendryckx 'Gent vandaag'

de blijvers:

 • de geschiedenis van Gent in een chronologisch circuit
 • de 14de-eeuwse Bijlokeabdij als historische toplocatie
 • LEGObouwplezier rond de Gentse torens (alleen als corona het toelaat)

en nog:

 • alle uitleg in NL FR EN
 • zitbankjes in elke zaal
 • gratis museumdeel met wisselende mini-expo’s en 'De vierkante kilometer'
 • nieuwe shop
 • nieuw STAMcafé, door Coeur Catering, met zalig zonneterras
 • Bijloketuinen rondomrond

de vierkante kilometer: verhalen uit de wijken

Het STAM haalt de pieren uit de neus van Gentenaars, op zoek naar de verborgen verhalen die de stad écht maken. Historica Tina De Gendt praat met de mensen binnen één vierkante kilometer (even groot als een tegel op onze luchtfoto) en graaft naar de stadsgeschiedenissen die gewoonlijk onder de radar blijven.

Twee afleveringen van ‘De vierkante kilometer’ zullen te zien zijn in het nieuwe gratis museumdeel vanaf 10 oktober 2020: Neuseplein en Brugse Poort.