STA M
Nieuws

Nieuw schooljaar, nieuw scholenaanbod

20230328 STAM Stadklassen Dag 1 c Martin Corlazzoli COR05290

Het nieuwe schooljaar trekt zich op gang, tijd om ons vernieuwde scholenaanbod voor zowel het basisonderwijs als het secundair onderwijs voor te stellen! 2023-2024 draait voor ons om actief ontdekken (binnen en buiten), creatief aan de slag gaan én je thuis voelen in ons museum. Rondleiding, vrij bezoek of workshop, kinderen en jongeren zijn meer dan welkom in het STAM.

Basisonderwijs

De klassieker in het STAM is en blijft de rondleiding door onze vaste opstelling 'Het verhaal van Gent', voor zowel kleuters als de leerlingen op de lagere school. Een klassieker, maar dat betekent niet dat het recept ongewijzigd blijft. We maken van deze rondleiding een actieve ervaring die echt blijft hangen. Onze gidsen vertrekken vanuit de leefwereld van kleuters of leerlingen en we blijven onze methodieken vernieuwen. Bijleren en geprikkeld worden staan voorop, maar je thuis voelen in het museum en je verbeelding de vrije loop laten minstens evenzeer. Da's de rode draad in onze educatieve werking.

20230327 STAM Stadklassen Dag 1 c Martin Corlazzoli COR03215

En die vind je dus ook terug in de rondleiding De geheimen van de Bijlokesite, nieuw in ons aanbod voor het lager onderwijs. Het kan ook wat creatiever, met de nieuwe workshop Mijn straf stuk. Museumstukken komen in een compleet nieuw licht te staan - indrukwekkend!

Ontdek ons volledige aanbod van rondleidingen, workshop, vrij bezoek én inspiratie voor kleuters hier en voor het lager onderwijs hier.

Secundair onderwijs

Dankzij onze STAMbassadeurs - dat zijn kinderen en jongeren met wie we uiteenlopende projecten uitwerken, elk schooljaar opnieuw - kreeg onze klassieke rondleiding in 'Het verhaal van Gent' voor secundaire klassen een meer interactieve twist. Nieuw in ons aanbod zijn de rondleidingen Honger naar Gent en Bloed, zweet en zorg op de Bijlokesite. Beide rondleidingen zijn op maat van jongeren en vertrekken enerzijds vanuit eten en drinken - wat bindt ons meer? - en anderzijds vanuit een verhaal van zorg, rebellie en 'boss leadies' avant la lettre. Thema's die heel wat jongeren aanspreken - en aanraders voor studierichtingen rond voeding en zorg.

7c Phile Deprez3497

2024 wordt ten slotte voor heel wat jongeren een uitzonderlijk jaar, het verkiezingsjaar waarin ze voor het eerst naar de stembus kunnen. Democratie, samenleven, een mening formuleren en botsen met andere ideeën... In heel wat klassen staan die thema's op het programma. Met onze Democratiefabriek (vrij te bezoeken) en onze workshop Democracity ondersteunen we die lessen en projecten in de klas graag.

Ontdek ons volledige aanbod van rondleidingen, workshop, vrij bezoek, speciaal aanbod voor 2024 én inspiratie voor het secundair onderwijs hier.

Vragen?

Heb je vragen of bepaalde verzoekjes? Contacteer onze educatieve medewerkers:

Emma Verschraegen
+32 (0)9 267 14 64
E-mail: emma.verschraegen@stad.gent

Marieke De Poortere
+32 (0)9 267 14 64
E-mail: marieke.depoortere@stad.gent

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by