200 jaar geleden, op 9 oktober 1817, werd de Universiteit Gent plechtig geopend. Sinds die dag zoekt de universiteit haar plaats in de stad en is ze een vaste waarde in het straatbeeld geworden. Ter gelegenheid van de verjaardag maakte STAM de expo 'Stad en universiteit. Sinds 1817'. De tentoonstelling kijkt terug op de wisselwerking tussen stad en universiteit en onderzoekt kansen voor de toekomst.
Prof. dr. Gita Deneckere duikt in het verleden van de UGent. Waarom kreeg de stad Gent een universiteit? Waarin verschilt het studentenleven met dat van vroeger? Welke mogelijkheden biedt het rijke en diverse patrimonium van de universiteit? Ook de protesten, betogingen en de strijd om de vernederlandsing komen aan bod. Via al deze thematieken vertelt ze niet alleen de geschiedenis van de universiteit, maar ook die van de samenleving.
Gita Deneckere is hoofddocente sociale geschiedenis aan de UGent en promoveerde met een proefschrift over sociale geschiedenis en collectieve actie. Ze is lid van het Bestuurscollege en promotor van UGentMemorie, het virtueel geheugen van de Gentse universiteit.
10 uur.: onthaal
10.30 uur.: lezing
12.30 uur: warm en koud wandelbuffet
14 uur: geleid bezoek tentoonstelling
15.30 uur: vermoedelijk einde
Een organisatie van Davdisfonds Academie i.s.m. het STAM.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
CoGhent Festival is twee dagen vol lokale en internationale kruisbestuiving tussen musea, cultuur, erfgoed, design, creatieve industrie, onderwijs, technologie, lokale besturen, slimme steden, onderzoek, open data, kunst en buurtwerk.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!