Waar haalt een misdaadauteur zijn inspiratie en op welke manier verloopt het schrijfproces? Hoe verloopt een echt moordonderzoek en hoe werken speurders van Moordzaken? Auteurs Guy Prieels en Toni Coppers lichten een tip van de sluier en lezen voor uit eigen werk. Napraten kan bij een lekkere kop koffie en zoet. En vergeet de expo Het museum van de misdaad niet te bezoeken!
Guy Prieels combineerde tijdens zijn loopbaan een interessante waaier aan beroepen: kleinkunstenaar, vastgoedmakelaar en kunsthandelaar. Daarna werd hij voltijds auteur met tot op heden 9 romans op zijn actief. Enkele van zijn misdaadromans zijn De wraak van meneer Jules (2016), Bloedbroeders (2017) en het recente Bluf (2018).
‘Prieels heeft de opmerkelijkste misdaadroman van dit voorjaar geschreven. Hij vertelt Pannecouckes leven met veel couleur locale, een oor voor dialoog en een vleugje gruwel en humor.’ John Vervoort in De Standaard der Letteren over De wraak van meneer Jules
Toni Coppers startte in 2008 met het schrijven van een literaire misdaadreeks, die hem meerdere bekroningen opleverde. In 2014 won hij met 'Dood water' de Hercule Poirotprijs, en werd hij genomineerd voor De Gouden Strop. Met ‘De vleermuismoorden’ (2015) en ‘De hondenman’ (2016) won hij twee jaar op rij de publieksprijs Hercule Poirot. Coppers’ misdaadromans werden voor televisie tot een 13-delige serie bewerkt en in 2016 onder de titel ‘Coppers’ op VTM uitgezonden.
In het kader van het Magrittejaar 2017 schreef Toni Coppers 'De zaak Magritte', een indringende literaire thriller rond een nieuw hoofdpersonage, de Brusselse ex-rechercheur Alex Berger.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Een reeks van twaalf lessen voor iedereen met interesse in Gent en/of geschiedenis. Met ons museum als locatie en rechtstreekse leverancier van unieke objecten die de lesthema's illustreren. STAM i.s.m. CVO Groeipunt. Najaar 2023, op zaterdagvoormiddag.