STA M
Agenda

zondagslezing: misdaad en media

10.03.2019
Faroekcheynsweb

inschrijvenover de exporeeks: samenleven met misdaad

  • Zondag 10 maart 2019
  • Van 10.30 tot 12 uur
  • Prijs: 5 euro / kansentarief via UiTPAS: 1 euro
  • Inschrijven: via Vormingplus
  • Ihkv de expo 'Het museum van de misdaad' (16+): toegangstarieven
  • VOLZET

Er is steeds meer aandacht voor justitie in de media, denk maar aan de sterk gemediatiseerde assisenprocessen maar ook aan programma’s zoals “De Rechtbank” en “Faroek”. Gewezen magistraat Geert Cheyns en gerechtsjournalist Faroek Özgünes schetsen, beiden vanuit eigen expertise en ervaringen, de evolutie van de relatie tussen media en justitie in België.

Faroek Özgünes zoomt in op de audiovisuele media. Hij put hierbij uit zijn ruime ervaring als TV journalist, maar hij maakt ook de vergelijking met het buitenland. In zijn opsporingsprogramma heeft hij een uitstekende samenwerking met justitie en helpt hij bij het oplossen van zaken. Toch is er vaak een spanningsveld tussen het recht op informatie waarop de media zich beroepen en het geheim van het onderzoek en het vermoeden van onschuld waar justitie over waakt. Geert Cheyns schetst hoe de rol en de deontologie van de magistraat hem een kader geeft in het omgaan met dit spanningsveld.

faroek özgünes

Faroek Özgünes (°1963, Ankara) is een misdaadjournalist voor de VTM Nieuwsdienst. Daarnaast is hij presentator van zijn eigen opsporingsprogramma Faroek. In 2010 schreef Özgünes een boek over de Parachutemoord, dat jaar een ophefmakende assisenzaak in België. In 2017 deed hij dit opnieuw, ditmaal over de Kasteelmoord.

geert cheyns

Geert Cheyns (°1951, Oudenaarde) is Master in de rechtsgeleerdheid en gewezen parketmagistraat. Hij was 8 jaar Substituut Procureur des Konings Parket Gent, 25 jaar rechter in de Politierechtbank Gent waarvan 16 jaar als voorzitter.

reeks 'samenleven met misdaad'

Tijdens de expo 'Het museum van de misdaad' (26 oktober 2018 t.e.m. 30 april 2019), kan je vanaf december elke maand op een zondagvoormiddag in het STAM terecht voor een duolezing. Deze lezingen maken deel uit van de reeks 'Samenleven met misdaad'. Daarin bundelen STAM en Vormingplus hun gezamenlijke randprogramma bij deze expo.

Organisatie: het STAM i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by