Er is steeds meer aandacht voor justitie in de media, denk maar aan de sterk gemediatiseerde assisenprocessen maar ook aan programma’s zoals “De Rechtbank” en “Faroek”. Gewezen magistraat Geert Cheyns en gerechtsjournalist Faroek Özgünes schetsen, beiden vanuit eigen expertise en ervaringen, de evolutie van de relatie tussen media en justitie in België.
Faroek Özgünes zoomt in op de audiovisuele media. Hij put hierbij uit zijn ruime ervaring als TV journalist, maar hij maakt ook de vergelijking met het buitenland. In zijn opsporingsprogramma heeft hij een uitstekende samenwerking met justitie en helpt hij bij het oplossen van zaken. Toch is er vaak een spanningsveld tussen het recht op informatie waarop de media zich beroepen en het geheim van het onderzoek en het vermoeden van onschuld waar justitie over waakt. Geert Cheyns schetst hoe de rol en de deontologie van de magistraat hem een kader geeft in het omgaan met dit spanningsveld.
Faroek Özgünes (°1963, Ankara) is een misdaadjournalist voor de VTM Nieuwsdienst. Daarnaast is hij presentator van zijn eigen opsporingsprogramma Faroek. In 2010 schreef Özgünes een boek over de Parachutemoord, dat jaar een ophefmakende assisenzaak in België. In 2017 deed hij dit opnieuw, ditmaal over de Kasteelmoord.
Geert Cheyns (°1951, Oudenaarde) is Master in de rechtsgeleerdheid en gewezen parketmagistraat. Hij was 8 jaar Substituut Procureur des Konings Parket Gent, 25 jaar rechter in de Politierechtbank Gent waarvan 16 jaar als voorzitter.
Tijdens de expo 'Het museum van de misdaad' (26 oktober 2018 t.e.m. 30 april 2019), kan je vanaf december elke maand op een zondagvoormiddag in het STAM terecht voor een duolezing. Deze lezingen maken deel uit van de reeks 'Samenleven met misdaad'. Daarin bundelen STAM en Vormingplus hun gezamenlijke randprogramma bij deze expo.
Organisatie: het STAM i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo.
De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een eigenaardige verzameling: foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Met deze 'criminele collectie' maakt het STAM een tentoonstelling.
Focus op de nieuwste technieken binnen de misdaadbestrijding: voorspellen van misdaden, gebruik van 'big data' bij het bepalen van de strafmaat, het strategisch aansturen van politiepatrouilles met software, etc. Deze 'Kraks@dekrook' sluit aan bij 'Het museum van de misdaad'. VOLZET
Dit is je kans om 'Het museum van de misdaad' te bezoeken in de avondlijke uren. Speciaal voor wie overdag niet tot in het STAM geraakt, blijft de expo op donderdag 21 maart open tot 22 uur. De instaprondleidingen van die avond zijn volzet, maar in het museum is er nog plaats voor je!
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er binnenkort de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.