STA M
Agenda

maquettes. verbeelding op schaal

14.11.2014 26.05.2015
Stam Campagnebeeld Maquettes
  • Publicatie: Maquettes. Verbeelding op schaal, NL, 112 p. (75 ill.), coproductie i.s.m. Centrum Vlaamse Architectuurarchieven / Vlaams Architectuurinstituut

In de architectuur is een maquette een toegankelijke visualisatie van een bouwproject. Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt bij het ontwerpen, bij de communicatie met de bouwheer, bij wedstrijden voor prestigieuze projecten en in tentoonstellingen, of om stadsvernieuwingsprojecten bespreekbaar te maken.

Vaak verdwijnen deze maquettes uit het zicht wanneer de projecten waarvoor ze werden gemaakt gerealiseerd zijn. Nochtans zijn ze zo fascinerend dat we er kunnen blijven naar kijken en winnen ze met het verstrijken van de tijd weer aan relevantie.

Miniatuurversies van de omgeving oefenen een grote aantrekkingskracht uit op mensen. Als kind al zijn we gek op schaalmodellen. Mini werkt – het is de essentie van het meeste speelgoed. Denk aan LEGO, Matchbox en poppenhuizen. En wie heeft nog nooit een mini-Eiffeltoren of -Atomium als souvenir gekocht?

Deze STAMtentoonstelling benadert maquettes als de tot de verbeelding sprekende objecten die ze zijn. Het (bouw)project wordt in beeld gebracht, maar de focus ligt op de maquette zelf. Maquettes. Verbeelding op schaal laat zien voor wie de maquettes werden gemaakt, wie ze heeft gebouwd, hoe ze werden gebruikt en waarom ze werden bewaard.

Maquettes verwonderen - ze openen de wereld en werelden die niet, nog niet of niet meer bestaan.

met werk van

Met werk van o.a. Antonio Chichi, Coussée & Goris Architecten, Lieven Cruyl, Geert De Groote Architecten, Luc Deleu, Toyo Ito, Neutelings Riedijk Architecten, Ney & Partners, Pieter Pourbus, Robbrecht en Daem architecten – Marie-José Van Hee Architecten, Philippe Samyn and Partners, Henry van de Velde, Theo van Doesburg, Georges Vantongerloo en met 'Room to grow', een installatie van Edwin Zwakman.

Een tentoonstelling naar een idee van Marc Dubois (Faculteit Architectuur KULeuven / Gent & Brussel), samengesteld door Annelies Nevejans en Lars De Jaegher.

Werken uit deze tentoonstelling

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by