STA M
Agenda

Lezing: Rebellie in 'Van den vos Reynaerde' en 'De Maghet van Ghend'

07.10.2021
20100923 AV 20100923 013 2
Koop je ticket(s) online, selecteer de datum van de lezing
  • Donderdag 7 oktober 2021
  • Van 19 tot 20 uur
  • In de abdijrefter
  • Prijs: je museumticket (voor de tarieven, klik hier)
  • Bezoek voordien of achteraf ook het museum, die dag open tot 22 uur
  • Lezingenreeks van UGent i.s.m. het STAM

Beeld: Krijgsvaandel met de Maagd en de Leeuw van Gent, STAMcollectie

Al sinds het 11de-eeuwse Ysengrimus is Reynaert de vos verbonden met Gent. Zo’n 200 jaar later duikt ook de Maagd van Gent, die tegenwoordig menig Gents gebouw siert, voor het eerst op in de literatuur. Beide figuren rebelleren op eerste zicht tegen de heersende macht: hij tegen de koning, zij tegen de graaf, maar toch lijkt er een wereld van verschil tussen de sluwe vos en de zuivere maagd.

Waaruit bestaat hun rebellie dan? Wat betekende het om een rebel te zijn in de middeleeuwen? En waarom zijn beide figuren nog steeds verbonden met het rebelse imago van Gent? De maagd en de vos zijn beide enigmatische figuren met een eeuwenlange geschiedenis en dat maakt ze moeilijk te vatten. Precies daarom plaatsen we ze in deze lezing naast elkaar.

We volgen op deze manier het pad van twee van de oudste rebellen in Gent en doorlopen samen met hen de rebelse geschiedenis van de stad.

Door Veerle Uyttersprot en Jorn Hubo

Veerle Uyttersprot studeerde Germaanse filologie aan de UFSAL Brussel en de KULeuven en schreef een doctoraat over ironie in de Middelnederlandse Roman van Walewein. Zij is nu verbonden als onderwijsbegeleider aan de Universiteit Gent, waar ze haar studenten kennis laat maken met de hoogtepunten en eigen-aardigheden van de Middelnederlandse literatuur.

Jorn Hubo studeerde Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent. Daar doet hij nu onderzoek naar de Middelnederlandse ridderroman in de veertiende eeuw. Hij kijkt naar de rol van traditie en herwerking in de teksten, waarbij het spel dat tussen scheppers en hun publiek wordt gespeeld centraal staat.

In de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren'

Deze lezing (1 van 7) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent.

In deze lezingenreeks nemen letterkundigen telkens een ander literair werk, auteur of fenomeen onder de loep die nieuwe vragen oproepen over Gentse literaire rebellie.

De lezingen hangen verhalen op aan de collectie van het STAM. Toehoorders krijgen dan ook de kans om het museum te bezoeken, waar ze oog in oog komen te staan met het rebelse Gentse verleden.

Met de steun van

  • Logo U Gent NL RGB 2400 kleur
  • Icoon U Gent LW NL RGB 2400 kleur

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by