STA M
Agenda

De vierkante kilometer: tegel i16, Neuseplein

06.10.2018 30.11.2018
Neuseplein Website
  • Van 6 oktober t.e.m. 30 november 2018
  • Take away-tentoonstelling in LDC De Thuishaven (Neuseplein 33)
  • Wijkwandelingen op 30 november 2018 om 14 en 18 uur

download wijkplanschrijf in voor een wijkwandeling

Is het een plein? Een kruispunt? Of is het een toegangspoort naar de stad? Geen mens die het nog kan zeggen. Talloze keren is het Neuseplein van gedaante veranderd en binnenkort, wanneer de Verapaz-brug wordt aangelegd, ziet het er weer helemaal anders uit. Op dit eigenaardige vierkante kilometertje Gent kruis(t)en duizenden mensen elkaars pad. En waar mensen zijn, wordt geschiedenis geschreven. Hoog tijd om het verleden van dit bijzondere stukje Gent in kaart te brengen. Illustraties: Jade Kerremans.

Samen met lokale partners Frituur Tolpoort en LDC De Thuishaven, roept het STAM op om het verleden van het Neuseplein in beeld en onder woorden te brengen. Dit gebeurt met een wijkplan dat vraagt om aanvulling en met een take away-tentoonstelling.

Verhalenverzamelaar van dienst is journaliste en historica Tina De Gendt, die voor haar volgend boek 'De Poorten' onderzoek doet naar de recente geschiedenis van de 19de-eeuwse gordel van Gent.

Het wijkplan

Op basis van wat we al weten over het Neuseplein, maakten we een wijkplan met illustraties en een boel weetjes. Je kan het hier downloaden, en een papieren versie kan je krijgen in LDC De Thuishaven (Neuseplein 33) en Frituur Tolpoort (Neuseplein 1).

Wat gebeurde er zoal op en rond het Neuseplein? Wat kan jij aanvullen? Teken het, schrijf het erbij op het plan. Wij hopen op jouw verhalen, herinneringen, getuigenissen in de vorm van tekeningen, woorden, foto's, filmmateriaal... het maakt niet uit! Breng de betekende/beschreven plannen binnen bij LDC De Thuishaven of Frituur Tolpoort. Of mail je bijdrage naar depoortenvangent@gmail.com.

De take away-tentoonstelling

In LDC De Thuishaven kan je van 6 oktober t.e.m. 30 november 2018 oude foto's van de buurt gaan bekijken. Staat je huis erop of herken je een straat? Neem dan de foto-postkaart mee naar huis! De openingsuren van De Thuishaven.

Wijkwandelingen met Tina De Gendt

Tina De Gendt nam al veel volk mee op sleeptouw door de buurt tijdens het openingsweekend, en op de laatste dag van de expo doet ze dat nog eens over. Kom te weten wat er zoal gebeurd is op en rond het Neuseplein.

Tina De Gendt verzamelt verhalen

Heb je verhalen over de buurt? Kom ze delen met verhalenverzamelaar Tina De Gendt. Luister mee naar wat anderen te vertellen hebben tijdens deze open interviewsessies, stel vragen, vertel zelf. Inschrijven niet nodig, gewoon langskomen:

  • Maandag 29 oktober 2018, van 17 tot 21 uur, bij Frituur Tolpoort (Neuseplein 1)
  • Vrijdag 16 november 2018 om 16 uur in Bar Oswald (Neuseplein 14)

Neusenaars, welkom in het STAM

Op zaterdag 8 december 2018 om 10 uur nodigt het STAM de buurtbewoners van het Neuseplein uit voor een gratis rondleiding doorheen Het verhaal van Gent met achteraf koffie en gebak. Bij deze gelegenheid overhandigen de buurtbewoners ook het verzamelde materiaal aan het STAM.

Inschrijven voor de rondleiding met koffie en gebak kan via Gentinfo: T 09 210 10 10 of online via go.stad.gent/STAM.

inschrijven

De vierkante kilometer, tegel i16

Het STAM brengt sinds 2010 de geschiedenis van Gent tot leven. De enorme luchtfoto van de stad in de eerste zaal is al jaren de publiekslieveling. Elke tegel van de luchtfoto komt overeen met één vierkante kilometer in het echt.

De komende jaren gaat het STAM onder de noemer 'De vierkante kilometer' tegel per tegel samenwerken met partners ter plaatse om de stad beter te leren kennen. De tegel van het Neuseplein is tegel I16 en geldt als eerste proefproject. De samenwerking ter plaatse gebeurt met Frituur Tolpoort en Lokaal Dienstencentrum De Thuishaven via verhalenverzamelaar Tina De Gendt. Samen met hen en de buurtbewoners neuzen we in de geschiedenis van het plein en halen het rijke verleden naar boven.

Met de steun van

  • Logo Zonder Poorten 2
  • Logo Frituur Tolpoort
  • Ldc3

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by