STA M
Agenda

brugse poort. de vierkante kilometer, tegel G18

01.10.2019 31.03.2020
Bevrijdingslaan Web
  • Schrijf je hier in voor een gratis wijkwandeling in de Brugse Poort:

wijkwandelingen 05.01.2020 VOLZETwijkwandelingen 02.02.2020wijkwandelingen 01.03.2020

Van oktober 2019 tot maart 2020 zoomen we met 'De vierkante kilometer' in op tegel G18 van de luchtfoto in het STAM: de Brugse Poort.

de vierkante kilometer

In het STAM ligt een enorme luchtfoto op de vloer. Elke tegel is één vierkante kilometer in de echte stad. Tegel per tegel, vierkante kilometer per vierkante kilometer... welke verhalen liggen daar verborgen? De komende jaren gaat het STAM tegel per tegel op zoek naar verhalen die nog niet verteld of opgetekend werden. Van lang en heel lang geleden, maar evengoed van heel recent.

In de 19de-eeuwse gordel van Gent (Brugse Poort, Rabot, Muide, Dampoort, Ledeberg, …) hebben we geen tijd te verliezen: door de snelle veranderingen dreigen heel wat ‘hidden histories’, kleine én grote geschiedenissen, verloren te gaan.

Historica Tina De Gendt speurt voor het STAM de 19de-eeuwse gordel af. Als ‘historian in residence’ gaat ze samen met buurtbewoners en enthousiastelingen aan de slag om vergeten verhalen op te tekenen, verloren archieven op te sporen en dit alles zichtbaar te maken voor de Gentenaars en Gent-liefhebbers.

Per vierkante kilometer komt er een presentatie: zowel in de buurt als in het STAM. Wil je graag meewerken of heb je ideeën, stuur dan een mail naar depoortenvangent@gmail.com.
(foto: Bevrijdingslaan - Archief Gent)

tegel G18: de brugse poort

Van oktober 2019 tot maart 2020 strijkt onze 'historian in residence' neer in de Brugse Poort om verhalen over tegel G18 te verzamelen. Dankzij een enthousiaste groep ‘herinneraars’ kwamen al tal van verhalen naar boven. Zoals het verhaal van Madonna en de Meubelfabriek, de Stoute Huisvrouwen van de Brugse Poort, het Straatleven van Toen, de Baronnen van de Brugse Poort, de Rifboys en de Vieze Gasten, … Zin om deel te nemen aan een gratis wijkwandeling om deze verhalen rechtstreeks uit de mond van Tina De Gendt te horen? Dat kan op zondagen 5 januari, 2 februari en 1 maart 2020, meer info in onze STAMkalender.

eerder in de reeks

Eerder in de reeks 'De vierkante kilometer' was er tegel I16 die inzoomde op het Neuseplein.

de vierkante kilometer: het neuseplein

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by