Van oktober 2019 tot maart 2020 zoomen we met 'De vierkante kilometer' in op tegel G18 van de luchtfoto in het STAM: de Brugse Poort.
In het STAM ligt een enorme luchtfoto op de vloer. Elke tegel is één vierkante kilometer in de echte stad. Tegel per tegel, vierkante kilometer per vierkante kilometer... welke verhalen liggen daar verborgen? De komende jaren gaat het STAM tegel per tegel op zoek naar verhalen die nog niet verteld of opgetekend werden. Van lang en heel lang geleden, maar evengoed van heel recent.
In de 19de-eeuwse gordel van Gent (Brugse Poort, Rabot, Muide, Dampoort, Ledeberg, …) hebben we geen tijd te verliezen: door de snelle veranderingen dreigen heel wat ‘hidden histories’, kleine én grote geschiedenissen, verloren te gaan.
Historica Tina De Gendt speurt voor het STAM de 19de-eeuwse gordel af. Als ‘historian in residence’ gaat ze samen met buurtbewoners en enthousiastelingen aan de slag om vergeten verhalen op te tekenen, verloren archieven op te sporen en dit alles zichtbaar te maken voor de Gentenaars en Gent-liefhebbers.
Per vierkante kilometer komt er een presentatie: zowel in de buurt als in het STAM. Wil je graag meewerken of heb je ideeën, stuur dan een mail naar depoortenvangent@gmail.com.
(foto: Bevrijdingslaan - Archief Gent)
Van oktober 2019 tot maart 2020 strijkt onze 'historian in residence' neer in de Brugse Poort om verhalen over tegel G18 te verzamelen. Dankzij een enthousiaste groep ‘herinneraars’ kwamen al tal van verhalen naar boven. Zoals het verhaal van Madonna en de Meubelfabriek, de Stoute Huisvrouwen van de Brugse Poort, het Straatleven van Toen, de Baronnen van de Brugse Poort, de Rifboys en de Vieze Gasten, … Zin om deel te nemen aan een gratis wijkwandeling om deze verhalen rechtstreeks uit de mond van Tina De Gendt te horen? Dat kan op zondagen 5 januari, 2 februari en 1 maart 2020, meer info in onze STAMkalender.
Eerder in de reeks 'De vierkante kilometer' was er tegel I16 die inzoomde op het Neuseplein.
Zestig jaar geleden kwam de Turkse migratie naar Gent op gang. Vandaag heeft bijna een tiende van de Gentenaren Turkse roots. Jongeren uit de Turkse diaspora gingen op zoek naar de verhalen, voorwerpen en betekenissen achter die cijfers. 'Wie bewaart, die vindt! Koru ve yașat!', een sneak peek van een groeiende Gents-Turkse erfgoedcollectie.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie op straat, fenomenen die nog te vaak weggewuifd worden. In de voortuin van het STAM vind je een twintigtal artistieke foto’s, gemaakt door leerlingen van Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent om de boodschap ‘Nee is nee, enkel ja is oké’ verder op de agenda te zetten.