STA'M

brugse poort. de vierkante kilometer, tegel g18

Bevrijdingslaan Web

Historica Tina De Gendt speurt de volgende jaren de 19de eeuwse gordel af op zoek naar verborgen geschiedenissen. Als ‘historian in residence’ gaat ze telkens samen met buurtbewoners en enthousiastelingen aan de slag om vergeten verhalen op te tekenen, verloren archieven op te sporen én dit alles zichtbaar te maken voor de Gentenaars en Gent-liefhebbers. Per Vierkante Kilometer komt er een presentatie: zowel in de buurt als in het STAM. Wil je graag meewerken of heb je ideeën, mail je bijdrage naar depoortenvangent@gmail.com.
(foto: Bevrijdingslaan - Archief Gent)

tegel G18: de brugse poort

Van oktober 2019 tot maart 2020 strijkt onze Historian in Residence neer op tegel G18: de Brugse Poort. Dankzij een enthousiaste groep ‘herinneraars’ kwamen al tal van verhalen naar boven. Zoals het verhaal van Madonna en de Meubelfabriek, de Stoute Huisvrouwen van de Brugse Poort, het Straatleven van Toen, de Baronnen van de Brugse Poort, de Rifboys en de Vieze Gasten, …
Hou de STAMkalender in de gaten om te zien wat er staat te gebeuren met deze verhalen.

de vierkante kilometer

In het STAM ligt een enorme luchtfoto op de vloer. Elke tegel is één vierkante kilometer in de echte stad. Maar welke verhalen liggen onder die foto verborgen? De komende jaren gaat het STAM tegel per tegel op zoek naar verhalen die nog niet verteld of opgetekend werden. Van lang en heel lang geleden, maar evengoed van heel recent. In de 19de eeuwse gordel (de Brugse Poort, Rabot, Muide, Dampoort, Ledeberg, …) hebben we geen tijd te verliezen: door de snelle veranderingen dreigen heel wat ‘hidden histories’ (kleine én grote geschiedenissen) verloren te gaan.

De Brugse poort ligt op tegel G18 en is de tweede tegel van de luchtfoto die aan bod komt. Eerder was er tegel I16 die inzoomde op het Neuseplein.

de vierkante kilometer: het neuseplein