STA M
Agenda

de kubieke meter: hanne lefèvre

25.03.2018 19.06.2018
Kubiekemeter6

praktische infoalle kubieke metersstel je kandidaat

  • Van 25 maart t.e.m. 19 juni 2018
  • Gratis toegankelijk in de STAMinkomhal

Nadat ze ‘Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain’ ziet waarin pasfoto’s tot leven komen, geraakt Hanne Lefèvre (°1985) meteen gefascineerd door het kleinood. In de legendarische film vindt de hoofdrolspeelster een fotoboek, met daarin verscheurde en weggegooide pasfoto's die weer aan elkaar zijn geplakt, en gaat ze op zoek naar de eigenaar. Wie de film kent, begrijpt meteen waarom de vonk is overgeslagen.

Hanne startte haar verzameling in 2001 met een toevallige vondst. Met een rondvraag bij familie en vrienden en een zoekertje in de krant groeide de verzameling verder aan. Vandaag telt haar collectie ongeveer tweeduizend pasfoto’s: oude, nieuwe, modieuze, gedateerde, overbelichte, gehavende, … van jonge en oude mensen, nonnen, leraars, kinderen, …

'Ik kreeg als reactie op mijn zoekertje in de krant een hele reeks pasfoto’s van een leraar toegestuurd. Gedurende zijn hele loopbaan had hij, telkens als de schoolfotograaf langs kwam, een pasfoto laten maken. We zien de man langzaam aan verouderen. Zijn haarsnit en kledij veranderen, maar tegelijk zien we dat ondanks het verstrijken van de tijd de pasfoto als genre bijna onveranderd blijft: rechttoe rechtaan, onderhevig aan regels die niet evolueren.'

Een deel van de verzameling pasfoto's is te zien in 'De kubieke meter' van het STAM van 25 maart t.e.m. 19 juni 2018.

vul jij de volgende kubieke meter?

Het STAM is het museum over de stad en laat ook de verzamelingen van de bewoners van de stad zien. Want niet alleen musea verzamelen! In de inkomhal, gratis toegankelijk voor iedereen, in ‘De kubieke meter’.

Elke Gentenaar kan zich kandidaat stellen voor ‘De kubieke meter’. Alle soorten verzamelingen komen in aanmerking. Bekijk hier de reeks voorbije kubieke meters.

Heb jij ook een verzameling? Stel je kandidaat door dit formulier in te vullen. Een loting bepaalt wie als volgende zijn/haar verzameling mag tonen.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by