De verzameling zeemeerminnen van Rudy Cleemput (°1952, Gentenaar sinds 2001) kent een lange aanloop. Ze is ontstaan uit zijn mail-art project ‘mer-mère’ dat op zoek ging naar de relatie tussen de zee en de moeder. In 2002 botste hij op een rommelmarkt op een polychroom bas-reliëf van een zeemeermin.
'Het viel me op dat ze niet stond afgebeeld met kam of spiegel, de gebruikelijke symbolen voor verleiding. Deze zeemeermin draagt een aureool, een symbool voorbehouden aan goddelijke wezens. Bovendien is ze geschilderd in wit en blauw. Je kunt niet anders dan denken aan de Heilige Maagd Maria, de moeder der moeders. Voor mij was deze meermin de belichaming van de relatie tussen zee en moeder.'
Dit beeldje was de start van de verzameling. In sprookjes, stripverhalen en films, als schoentrekker of melkkannetje, in Afrika of Azië - je vindt zeemeerminnen overal en in veel verschillende gedaantes. Een deel van Rudy's verzameling is te bezichtigen in 'De kubieke meter' van 25 september t.e.m. 11 december 2016.
Het STAM is het museum over de stad en laat ook de verzamelingen van de bewoners van de stad zien. Want niet alleen musea verzamelen! In de inkomhal, gratis toegankelijk voor iedereen, in ‘De kubieke meter’.
Elke Gentenaar kan zich kandidaat stellen voor ‘De kubieke meter’. Alle soorten verzamelingen komen in aanmerking. Bekijk hier de reeks voorbije kubieke meters.
Heb jij ook een verzameling? Stel je kandidaat door dit formulier in te vullen. Een loting bepaalt wie als volgende zijn/haar verzameling mag tonen.
Dieter Blancquaert verzamelt alles over absint: lepeltjes, glazen, fonteinen, ... Een deel van zijn verzameling is te zien in de eerste aflevering van 'De kubieke meter' in de STAMinkomhal.
Moniek Bucquoye verzamelt sinaasappelvloeitjes. Een deel van haar verzameling is te zien in de tweede aflevering van 'De kubieke meter' in de STAMinkomhal.
Christophe Demunter verzamelt setlists. Een deel van zijn verzameling is te zien in de vierde aflevering van 'De kubieke meter' in de STAMinkomhal.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie op straat, fenomenen die nog te vaak weggewuifd worden. In de voortuin van het STAM vind je een twintigtal artistieke foto’s, gemaakt door leerlingen van Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent om de boodschap ‘Nee is nee, enkel ja is oké’ verder op de agenda te zetten.
Eeuwenlang kwam je de stad binnen via gigantische poorten. Vandaag vind je precies op die plaatsen dynamische en kleurrijke stadswijken. Wat gebeurde hier de afgelopen twee eeuwen? Hoe werd de stad hier gevormd en hertekend? De meest besproken delen van de stad nemen in deze expo zelf het woord. Op 't randje van de stad, maar centraal in deze expo.