STA M
Agenda

de kubieke meter: rudy cleemput

25.09.2016 11.12.2016
Kubiekemeter Rudy

praktische infoalle kubieke metersstel je kandidaat

  • Van 25 september t.e.m. 11 december 2016
  • Gratis te bezoeken in de STAMinkomhal

De verzameling zeemeerminnen van Rudy Cleemput (°1952, Gentenaar sinds 2001) kent een lange aanloop. Ze is ontstaan uit zijn mail-art project ‘mer-mère’ dat op zoek ging naar de relatie tussen de zee en de moeder. In 2002 botste hij op een rommelmarkt op een polychroom bas-reliëf van een zeemeermin.

'Het viel me op dat ze niet stond afgebeeld met kam of spiegel, de gebruikelijke symbolen voor verleiding. Deze zeemeermin draagt een aureool, een symbool voorbehouden aan goddelijke wezens. Bovendien is ze geschilderd in wit en blauw. Je kunt niet anders dan denken aan de Heilige Maagd Maria, de moeder der moeders. Voor mij was deze meermin de belichaming van de relatie tussen zee en moeder.'

Dit beeldje was de start van de verzameling. In sprookjes, stripverhalen en films, als schoentrekker of melkkannetje, in Afrika of Azië - je vindt zeemeerminnen overal en in veel verschillende gedaantes. Een deel van Rudy's verzameling is te bezichtigen in 'De kubieke meter' van 25 september t.e.m. 11 december 2016.


vul jij de volgende kubieke meter?

Het STAM is het museum over de stad en laat ook de verzamelingen van de bewoners van de stad zien. Want niet alleen musea verzamelen! In de inkomhal, gratis toegankelijk voor iedereen, in ‘De kubieke meter’.

Elke Gentenaar kan zich kandidaat stellen voor ‘De kubieke meter’. Alle soorten verzamelingen komen in aanmerking. Bekijk hier de reeks voorbije kubieke meters.

Heb jij ook een verzameling? Stel je kandidaat door dit formulier in te vullen. Een loting bepaalt wie als volgende zijn/haar verzameling mag tonen.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by