STA M
Agenda

de kubieke meter: erna thienpont

10.09.2017 09.01.2018
Erna Thienpont

praktische infoalle kubieke metersstel je kandidaat

  • Van 10 september 2017 t.e.m. 9 januari 2018
  • Gratis toegankelijk in de STAMinkomhal

In 2001 bracht de dochter van Erna Thienpont (°1959) een matroesjka voor haar mee uit Sint-Petersburg. Het was het begin van een kleurrijke verzameling.​ 'Ik heb een reeks katten waarin je binnenin een muisje vindt en zelfs een exemplaar dat de voltallige kerststal in elkaar doet passen. Het moment waarop je de grote pop openmaakt en ontdekt wat die verborgen houdt, en het moment waarop je voor het eerst het kleinste poppetje ziet, daarvoor doe ik het.'

De houten speelgoedpop uit Sint-Petersburg telde in haar buik nog veertien andere figuurtjes. Een jaar later vond Erna een exemplaar op de rommelmarkt in de vorm van een poes en dat was het moment waarop ze actief begon te verzamelen. De gekende klassieke boerenmeisjes worden afgewisseld met dieren, sprookjesfiguren, politici, … . Soms bevatten ze hun evenbeeld in een kleiner formaat tot popjes van een speldenknop groot. Soms zitten er andere figuren in verborgen. Matroesjka’s staan voor Erna symbool voor geborgenheid, voor het grote dat zorg draagt voor het kleine. De bontgekleurde verzameling van Erna Thienpont telt ongeveer tweehonderd stukken. Ze pronken in vitrinekasten en fleuren de woonkamer op.

Een deel van de verzameling matroesjka's is te zien in 'De kubieke meter' van het STAM van 10 september 2017 t.e.m. 9 januari 2018.


vul jij de volgende kubieke meter?

Het STAM is het museum over de stad en laat ook de verzamelingen van de bewoners van de stad zien. Want niet alleen musea verzamelen! In de inkomhal, gratis toegankelijk voor iedereen, in ‘De kubieke meter’.

Elke Gentenaar kan zich kandidaat stellen voor ‘De kubieke meter’. Alle soorten verzamelingen komen in aanmerking. Bekijk hier de reeks voorbije kubieke meters.

Heb jij ook een verzameling? Stel je kandidaat door dit formulier in te vullen. Een loting bepaalt wie als volgende zijn/haar verzameling mag tonen.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by