Gedenkpenning afschaffing dagbladzegel in Nederland, 1869
Twee naakte kinderen leunen op de voorzijde tegen een boog waarop de tekst staat, AFSCHAFFING / VAN HET / DAGBLADZEGEL / IN / NEDERLAND / 1869. ; het kindje links houdt een eikentak in de arm en dat rechts een lauriertak ; de takken gaan tot boven de boog tussen een banderol met de tekst, ONTWIKKELING / DES VOLKS en onderaan tussen twee krullende versieringen waarop de kinderen staan, een gekroond Nederlands wapenschild met links ervan, KAREL en rechts, WIENER en bovenaan rondom langs de geprofileerde rand, REGERING VAN KONING WILLEM III.
Op de keerzijde staat langs de rand bovenaan, MR P.P. VAN BOSSE en horizontaal, MINISTER / VAN FINANTIËN. / WET / VAN 9 APRIL 1869. / STATEN GENERAAL. / 2E KAMER, 13 MAART; 1E KAMER, 7 APRIL 1869 / I-I / MAURITS H. VAN LEE. / DEN BELANGLOOZEN, TALENTVOLLEN / EN ONVERMOEIDEN STRIJDER. / -- / in twee kolommen, links, 9E NED: TAAL- EN LETTERKUNDIG / CONGRES. / GENT. 1867 / -- en rechts, ANTI-DAGBLAD= / =ZEGEL / VERBOND. / 1867 – 1869 / -- en rondom een geprofileerde rand.
Bij wet van 9 april 1869 werd afgeschaft het bij wet van 3 oktober 1843 ingevoerde zegelrecht. Het bedroeg 0,25 florijn voor elke advertentie in een nieuwsblad, dat op gelijk welke wijze in omloop gebracht werd of van welke aard, inhoud of bestemming ook, zelfs in de vorm van brieven en circulaires. Maurits Hendrik Van Lee voerde strijd tegen deze belasting. Hij werd op 20 november 1832 te Amsterdam geboren en was medewerker aan tal van Nederlandse bladen, vestigde zich in 1859 te Brussel, waar hij hoofdredacteur werd van de “Economiste belge” en later medewerker van “L’ Indépendance belge”. In 1869 werd hij hoofdredacteur van de “Moniteur des Intérèts Matériels” en in 1878 bureauchef aan het Ministerie van Onderwijs.
Peter Philip Van Bosse, geboren te Amsterdam op 16 december 1809, promoveerde te Leiden in 1833 en was achtereenvolgens fabrikant, advocaat, Minister van Financiën en Minister van Koloniën.