Historian in residence Tina De Gendt streek dit jaar voor de De vierkante kilometer van het STAM neer in het Rabot. Samen met een groep wijkherinneraars heeft ze daar schatten ontdekt: verborgen stadsgeschiedenissen.
Maak het fenomeen Tina De Gendt tijdens de Gentse Feestenweek live mee en laat je door haar op sleeptouw nemen door de buurt en zie alles ter plaatse met je eigen ogen. Er zijn drie verschillende wandelingen, op zes verschillende data...
Slalommend door de kleine straatjes van de Rabotwijk op zoek naar sporen van een niet zo ver verleden: verdwenen winkels en gebleven beluiken, de eerste Turkse kinderen en de laatste textiliens, de wonderlijke Wondelgemstraat en de Groene Moskee.
We verkennen de grenzen van de wijk: van de Champs-Elyzees tot de Woestenij en de onverbeterlijke brug.
Tijdens deze wandeling neemt Tina je mee naar ‘de andere kant’: door de graantjeswijk tot aan 't Fortje.
Wie al in het STAM was, kent zeker de enorme luchtfotovloer. Elke tegel ervan komt overeen met één vierkante kilometer in de stad. De komende jaren gaat het STAM tegel per tegel op zoek naar verborgen verhalen die de stad mee vorm geven, samen met een verhalenverzamelaar ter plaatse.
Vierkante kilometer per vierkante kilometer haalt het STAM de verborgen verhalen van de stad boven. Van juli 2020 tot mei 2021 was tegel H17 van onze luchtfoto-vloer aan de beurt: het Rabot. Met Tina De Gendt als verhalenverzamelaar ter plaatse.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.