Zoals veel musea toont het STAM maar een deel van zijn collectie. Heel wat objecten zitten opgeborgen in ons depot. Binnenkort verhuizen deze objecten naar een nieuw centraal museumdepot.
Tijdens 'Handle with care' kan je als museumbezoeker de voorbereiding van deze verhuizing volgen. Onze abdijkerk vormen we tijdelijk om tot werkruimte waar STAMmedewerkers objecten ontstoffen, controleren en inpakken. Van de gelegenheid wordt ook gebruik gemaakt om de online inventaris aan te vullen en nieuwe foto’s te maken.
Op dins- en donderdagen is er activiteit in de werkruimte verzekerd. Krijg je graag een woordje uitleg van een expert? Sla er onze reeks 'experts op zondag' op na en schrijf je in.
Een reeks van experts geeft uitleg aan een geïnteresseerd publiek van maximum 15 personen. Op zondagen 5, 12, 19 en 26 juni en 21 en 28 augustus 2016:
De collectie gebrandschilderd glas van het STAM is rijk. Aletta Rambaut zoomt in op glas, glasschildering en lood, en geeft inzicht in de techniek van de glasraamkunst in de Zuidelijke Nederlanden in de 16de en 17de eeuw.
Aan de hand van voorbeelden uit de STAMcollectie, worden de verschillende soorten schade die specifiek bij historische kostuums voorkomen, toegelicht. Kenny Damian laat de stukken van dichtbij zien, zelfs de binnenzijde!
Al tien jaar zet Huguette zich als vrijwilliger in voor de registratie van de penningenverzameling van het STAM. Ze illustreert hoe ze te werk gaat en toont daarbij ook de relevantie van de penningen voor de Gentse geschiedenis.
'Handle with care' - hoe doen we dat? Over verpakken en manipuleren van collectiestukken. De nieuwe collectieverantwoordelijke van het STAM, Bram Janssens, geeft tekst en uitleg.
Marijke Detremmerie laat allerlei uiteenlopende aspecten van de kostuumcollectie van het STAM aan bod komen: vorm, snit, weerspiegeling van tijdsgeest en schoonheidsideaal, bewegingsvrijheid van de drager, en nog veel meer.
Wout De Vuyst vertelt de verhalen achter de objecten uit de collectie. Voor wie werden ze gemaakt, in welke context werden ze gebruikt, hebben ze een link met Gent, hoe kwamen ze in de collectie terecht?
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er binnenkort de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!