STA'M

erfgoeddag 2018

Erfgoeddag Stamgent

in het STAM

In 2018 is 'Kiezen' het thema van Erfgoeddag.


u vraagt, wij draaien: kies een collectiestuk

Kom kiezen uit tien ongekende/onbekende collectiestukken en ontdek het verhaal achter het object dat speciaal voor jou ter plaatse live uit de doeken wordt gedaan door een van de STAMmedewerkers. Na je keuze word je rechtstreeks online verbonden met onze collectieverantwoordelijke Bram Janssens in het collectiedepot. Geef hem jouw cijfercombinatie door en hij verrast je met nog een ander collectiestuk dat hij uit de rekken haalt. De vakkundige uitleg krijg je er zomaar bij!

Van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.


lezing: uitgekozen voor de STAMcollectie

STAMmedewerker Wout De Vuyst geeft een overzicht van meer dan 180 jaar verzamelgeschiedenis in het STAM. Je komt te weten hoe de collectie is ontstaan, hoe het verzamelbeleid evolueerde, hoe op bepaalde momenten nieuwe verzamelwegen werden ingeslagen en andere werden afgesloten. Maar ook de hedendaagse keuzes die gemaakt worden om de collectie aan te vullen komen aan bod.

Om 14 uur - inschrijven.

inschrijven


expo van nakhla: hammam. steaming stories - welk erfgoed kies je als het jouwe?

Een hete kamer in een wellnesscentrum of een eeuwenoud ritueel dat langzaam doordringt in Vlaanderen? Welk erfgoed kies je als het jouwe? Met deze tentoonstelling gunt de vzw Nakhla je een blik door het sleutelgat van hammams in de 21ste eeuw, in Marokko en in Vlaanderen. Expo 'Hammam. Steaming stories'.

Doorlopend van 10 tot 18 uur.

  • Om 14 uur: Officiële en feestelijke opening door een Marokkaanse vrouwenfanfare
  • Om 15 uur: Sofagesprek met hammam-experten uit verschillende disciplines: dr. Sadi Maréchal (archeoloog), Karina marte (architecte) en Nagiba Ben Rhoum (schoonheidsspecialiste).
  • Om 16 uur: Hammam-workshop


in gent

Er nemen in Gent 33 organisaties deel en die organiseren samen 51 activiteiten waarvan 9 voor kinderen. Alle activiteiten zijn gratis en doorlopend van 10 tot 18 uur, tenzij anders vermeld. Los van de speciale Erfgoeddagactiviteiten is in alle deelnemende musea de vaste collectie gratis te bezoeken. Bekijk hier de Gentse activiteiten online.

in vlaanderen

Zie www.erfgoeddag.be voor de activiteiten doorheen heel Vlaanderen!

Download de gratis ErfgoedApp en ontdek de activiteiten in je buurt. Bij enkele activiteiten geeft de ErfgoedApp je extra informatie zoals verrassende filmpjes, verhalen, weetjes en nog veel meer.