STA M
Agenda

Dag van de Wetenschap: Lezing 'Bevende bruggen en trillende torens'

27.11.2022
Dagvande Wetenschap2022
Inschrijven

In het STAM loopt van 25 november 2022 t.e.m. 21 mei 2023 de tentoonstelling 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'. Een expo die de silhouetten van steden tegen het licht houdt en voorbij de skylines kijkt zoals we die allemaal kennen. En bijvoorbeeld ook de torens en andere bouwwerken waaruit ze bestaan van naderbij bekijkt. Voor de Dag van de Wetenschap halen we er een specialist in bouwkunde bij.

Licht en slank; vandaag zet ook de bouwkunde in op zuinig omspringen met energie en grondstoffen. Maar blijven grote gebouwen dan wel voldoende robuust? Doen joggende en wandelende voeten bruggen niet beven en houden torens zich recht bij aardbevingen?

Nog voordat de eerste schop de grond ingaat, schatten bouwkundige ingenieurs de trillingsniveaus in bij bouwprojecten. Met computermodellen voorspellen ze of de trillingsniveaus aanvaardbaar zijn en ze bedenken ingenieuze oplossingen waar nodig. Prof. Peter Van den Broeck vertelt je tijdens deze lezing alles over de aanpak van bevende bruggen en trillende torens.

Prof. Peter Van den Broeck is professor Structuurmechanica, verbonden aan de opleiding Industrieel Ingenieur Bouwkunde aan KU Leuven – Gent. Zijn onderzoeksgroep Bouwmechanica op de Gentse campus, is gespecialiseerd in mens-geïnduceerde trillingen van slanke voetgangersbruggen, vloeren met grote overspanningen, lichte trapconstructies en sport- en muziekstadions.

Met de steun van

  • Logo KU Leuven Gent

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by