In het STAM loopt van 25 november 2022 t.e.m. 21 mei 2023 de tentoonstelling 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'. Een expo die de silhouetten van steden tegen het licht houdt en voorbij de skylines kijkt zoals we die allemaal kennen. En bijvoorbeeld ook de torens en andere bouwwerken waaruit ze bestaan van naderbij bekijkt. Voor de Dag van de Wetenschap halen we er een specialist in bouwkunde bij.
Licht en slank; vandaag zet ook de bouwkunde in op zuinig omspringen met energie en grondstoffen. Maar blijven grote gebouwen dan wel voldoende robuust? Doen joggende en wandelende voeten bruggen niet beven en houden torens zich recht bij aardbevingen?
Nog voordat de eerste schop de grond ingaat, schatten bouwkundige ingenieurs de trillingsniveaus in bij bouwprojecten. Met computermodellen voorspellen ze of de trillingsniveaus aanvaardbaar zijn en ze bedenken ingenieuze oplossingen waar nodig. Prof. Peter Van den Broeck vertelt je tijdens deze lezing alles over de aanpak van bevende bruggen en trillende torens.
Prof. Peter Van den Broeck is professor Structuurmechanica, verbonden aan de opleiding Industrieel Ingenieur Bouwkunde aan KU Leuven – Gent. Zijn onderzoeksgroep Bouwmechanica op de Gentse campus, is gespecialiseerd in mens-geïnduceerde trillingen van slanke voetgangersbruggen, vloeren met grote overspanningen, lichte trapconstructies en sport- en muziekstadions.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Over haken en ogen, kopspeldjes, priemen, stilussen en zegels. Een reizende, kleinschalige archeologietentoonstelling met metalen topvondsten uit de middeleeuwen. Het leven zoals het was en soms nog steeds is.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!