De socialistische coöperatie Vooruit bouwde in 1913 in de Gentse Sint-Pietersnieuwstraat een eigen Feestlokaal. Dit architecturale pronkstuk moest een 'opera voor de werkmens' worden. Onder het motto 'Kunst veredelt' kregen de arbeiders onder meer een bioscoop, bibliotheek en theaterzaal. Samen met een café en restaurant vormde dit een heus paleis voor verstrooiing, ontplooiing en politieke strijd.
Vele decennia lang was het Feestlokaal het culturele bastion van de Gentse socialistische beweging. In 1982 werd het omgevormd tot een onafhankelijk sociocultureel centrum, dat uitgroeide tot het kunstencentrum dat Vooruit vandaag is.
Honderd jaar, dat wordt gevierd – in Vooruit, maar ook in het STAM. Een historische tentoonstelling belicht het gebouw, de betekenis ervan voor Gent en de vele activiteiten die er de voorbije eeuw hebben plaatsgevonden: theater, film, concerten, debatten, feestelijke evenementen en zoveel meer. 100 jaar Vooruit vertelt een verhaal over ontmoeting, cultuur en engagement.
Een realisatie van STAM, Universiteit Gent, Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, Provincie Oost-Vlaanderen (i.h.k.v. het project Museum van de Vlaamse Sociale Strijd) en Vooruit
Curator: dr. Liesbet Nys (UGent, Instituut voor Publieksgeschiedenis)
Cobra.be vult '100 jaar Vooruit' aan met beeldfragmenten uit de
archieven van de VRT. Nóg meer Vooruit... voor, tijdens of na de
tentoonstelling. Vanuit je luie zetel!
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie op straat, fenomenen die nog te vaak weggewuifd worden. In de voortuin van het STAM vind je een twintigtal artistieke foto’s, gemaakt door leerlingen van Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent om de boodschap ‘Nee is nee, enkel ja is oké’ verder op de agenda te zetten.
Zestig jaar geleden kwam de Turkse migratie naar Gent op gang. Vandaag heeft bijna een tiende van de Gentenaren Turkse roots. Jongeren uit de Turkse diaspora gingen op zoek naar de verhalen, voorwerpen en betekenissen achter die cijfers. 'Wie bewaart, die blijft! Koru ve yașat!', een sneak peek van een groeiende Gents-Turkse erfgoedcollectie.