STA M

In de schatkamer

In de schatkamer worden bijzondere collectiestukken uit het museumdepot tijdelijk getoond. Momenteel tonen we hier een selectie uit de zilververzameling van het STAM.

Deze selectie omvat gebruikszilver gemaakt door Gentse zilversmeden. Deze objecten illustreren het vakmanschap van de edelsmeden uit het verleden, maar ook de grote sociale tegenstellingen in de stad. Welgestelde Gentenaars etaleerden ongegeneerd hun rijkdom terwijl heel wat stadsgenoten in armoede leefden.

De zilvercollectie van het museum kwam tot stand door schenkingen, legaten en aankopen. Een aantal stukken bleven verschillende generaties in familiebezit. Ze werden door afstammelingen van de oorspronkelijke eigenaars aan het museum geschonken.

De belangrijkste schenking was die van Cecile Maesen-De Loof (1925-2007). Zij verzamelde decennialang zilveren objecten op de Brusselse Zavelmarkt en bij antiquairs. De Gentse stukken uit haar collectie schonk ze aan het museum.

Vanaf de jaren 1950 kocht het Bijlokemuseum – de voorloper van het STAM – ook sporadisch gebruikszilver van Gentse makelij. Recent knoopte het STAM aan bij deze traditie en werden er opnieuw enkele stukken verworven.

Deze stukken zijn momenteel te zien in de thesaurie:

Periode
Vervaardiger
Materiaal

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by