STA'Mtickets

in de schatkamer

De verzameling van het STAM bevat heel wat tafelgerei in steengoed, faience, porselein, kristal, tin, zilver, … Een deel hiervan is afkomstig uit schenkingen van Gentse families. Meestal waren dit familiestukken die ooit door hun voorouders werden aangeschaft en gebruikt. Slechts zelden weten we echter wie de oorspronkelijke eigenaar was. Door de herkomst kunnen we wel vermoeden dat dit leden van de Gentse middenklasse of elite waren. Dit geldt ook voor de tinnen en zilveren objecten met merken van Gentse tingieters of edelsmeden.

Een uitzondering hierop vormen de serviezen met wapenschilden. Voorname families bestelden exclusieve porseleinen serviezen met erop hun familiewapen in China of in een van de vele Europese manufacturen die in de 18de en 19de eeuw ontstonden. Ze lieten dit soms ook op hun zilverwerk graveren. Dan is het meestal wel mogelijk om te achterhalen wie de opdrachtgever of eerste eigenaar was.

Tot enkele jaren geleden bevatte de museumverzameling geen exemplaren met wapenschilden van Gentse families. Enkele recente aankopen lieten toe om dit hiaat al deels in te vullen. Het zijn allemaal delen van uitgebreide serviezen die in de loop der jaren verspreid zijn geraakt.

  • periode 
  • vervaardiger 
  • materiaal