STA M

Portret van Angélique della Faille

De verzameling van het STAM is onlangs aangevuld met een klein maar interessant portret van een dame uit de Gentse hogere kringen in het begin van de 19de eeuw.

De verzameling van het STAM is onlangs aangevuld met een klein maar interessant portret van een dame uit de Gentse hogere kringen in het begin van de 19de eeuw.

Dit portret van Angélique della Faille is om meerdere redenen een mooie aanvulling op onze portrettencollectie.

Als dochter van de graaf della Faille d’Assenede en weduwe van André de Ghellinck de Walle, was Angélique della Faille (1758-1827) verwant met verschillende prominente Gentse families. Zowel haar oudere broer Emmanuel della Faille als de zoon en kleinzoon van haar zus Sabine (Constantin en Charles de Kerchove) waren een tijdlang burgemeester van Gent.

Het is een werk van de bekende schilder Joseph Paelinck (1781-1839) van wie we al een portret van burgemeester Van Crombrugghe bezaten. Hij heeft haar kostuum heel gedetailleerd weergegeven. Dit geeft een goed beeld van de toenmalige mode en sluit hiermee aan op onze kostuumverzameling.

Ze is afgebeeld zittend op een tuinbank met op de achtergrond het huidige dienstencentrum van Wondelgem. Dit was de zomerresidentie van de familie de Ghellinck en werd ca. 1800 herbouwd door haar echtgenoot. Het kasteel bleef nadien in familiebezit tot de aankoop door de gemeente Wondelgem in de jaren '60.

Waarschijnlijk werd het schilderij voor het laatst tentoongesteld in 1938 tijdens de ‘Exposition du portrait gantois’. Daar waren nog meer portretten te zien die nadien in onze verzameling zijn beland, waaronder die van graaf J.B. d’Hane de Steenhuyse (een achterneef van Angélique della Faille), Lieven De Bast en Adolphe Neyt.

Uit de STAMcollectie

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by