Deze grenspalen markeerden de landbouwgronden van de Gentse Burgerlijke Godshuizen in Zeeuws-Vlaanderen, net over de grens met Nederland.
Gent is al eeuwenlang een grootgrondbezitter, vooral buiten de stadsgrenzen. Vandaag bezit de stad nog zo’n 1.800 hectare landbouwgrond, maar ooit was dat meer dan 5.000 hectare, bestaande uit akkers, weiden en bossen. De tentoonstelling ‘Gentse Gronden’ in het STAM (2024) belichtte de 800 jaar oude geschiedenis van dit indrukwekkende grondbezit.
Een van de blikvangers van de tentoonstelling was deze grenspaal, die geschonken werd aan het museum. Vanaf het midden van de negentiende eeuw gaven dergelijke palen de grenzen aan van de eigendommen van de Burgerlijke Godshuizen – de voorlopers van OCMW Gent – in Zeeuws-Vlaanderen, tussen Axel en Hulst. De meeste van deze grenspalen zijn ondertussen vernield of verdwenen in de grond of grachten.
Naast de grenspaal kon het STAM nog een bijzonder collectiestuk verwerven: het uniform van boswachter Maurice De Wulf. Van 1955 tot 1990 beheerde hij het Kloosterbos in Wachtebeke, dat toen nog eigendom was van OCMW Gent.
Op de foto hieronder poseert Maurice (rechts) naast zijn broer Georges (links), beiden boswachters. Zijn uniform droeg duidelijk het stempel van zijn werkgever.
Boswachters Maurice en Georges De Wulf, jaren 1980 © Jacques De Schryver