Het café 'A la Ville d'Audenarde' was een belangrijke schuilplaats voor verzetslieden en geallieerde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Het veranderende uitzicht van de stad vormt een belangrijke focus in het verzamelbeleid van het museum. De verzameling geschilderde stadsgezichten wordt dan ook regelmatig aangevuld. In 2024 kon het STAM enkele schilderijen van Jacques Bergmans (1891-1959) verwerven, waaronder een gezicht op het café 'A la Ville d'Audenarde'.
'A la Ville d'Audenarde' lag op de hoek van de Kortijksesteenweg en de Baliestraat, niet ver van de woning van Jacques Bergmans in de Smidsestraat. Het café fungeerde als schuilplaats voor verzetslieden en geallieerde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is vooral bekend als de plek waar de Britse verpleegster Edith Cavell (1865-1915) verbleef. Zij werkte in een Brussels Rode Kruis hospitaal waar ze zowel Duitse als geallieerde soldaten verzorgde. Vanuit die positie kon ze informatie verzamelen voor de Britse geheime dienst en om geallieerde militairen te helpen ontsnappen. Kort na haar verblijf in Gent werd ze door de bezetter opgepakt en geëxecuteerd.
Gedenkplaat Edith Cavell in Gent, 2014 © Paul Drieghe
Ter ere van Edith Cavell werd er in 1924 een gedenkplaat aangebracht op de gevel van het café. Deze plaat is het enige dat nu ter plekke nog herinnert aan deze gebeurtenis. Het café werd ondertussen immers afgebroken en vervangen door een appartementsgebouw.