STA M
Agenda

Lezing 'Gentse Gronden' in De Krook

30.05.2024
Preview DSC 3933
TICKETS

Vandaag bezit Gent nog steeds een belangrijke hoeveelheid landbouwgronden, binnen, maar zeker ook buiten de stadsgrenzen. In de STAMexpo 'Gentse Gronden' leer je hun geschiedenis en context kennen. Tijdens deze lezing nemen curatoren Esther Beeckaert (STAM) en Hans Vandermaelen (ILVO) je op sleeptouw met dit onbekende, onvertelde en des te intrigerender hoofdstuk uit de Gentse geschiedenis. Ook het actuele debat over de gronden komt aan bod.

Samen met Avansa Regio Gent en De Krook, in het kader van onze expo 'Gentse Gronden'.

Over de sprekers

Profiel Esther

Esther Beeckaert (1994) behaalde in 2022 een doctoraat in de Geschiedenis aan Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis van gemene gronden en gebruiksrechten, sociale relaties en economische ongelijkheid op het platteland. Esther is een van de curatoren van onze tijdelijke tentoonstelling Gentse Gronden.

Hoge Venen Herve 0059

Hans Vandermaelen (1992) is onderzoeker aan het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) en is ook gastprofessor stedenbouw en landbouw aan Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in de raakvlakken tussen verstedelijking, agro-ecologie, toegang tot grond en bodemzorg. In 2023 voltooide Hans een doctoraat in de stedenbouw en ruimtelijke planning. Hij cureert samen met Esther Beeckaert onze tijdelijke tentoonstelling Gentse Gronden.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by