'De Gentsche Sosseteit' legt het spoor dat verdienstelijke Gentenaars in de geschiedenis achterlaten symbolisch vast door hun hand in gips af te gieten. De dialectvereniging bestaat 30 jaar en viert dat met een gelegenheidstentoonstelling in het STAM: '30 jaar Gentsche Sosseteit. W'hemmer 't handsje van'. De volledige collectie 'Gentsche handsjes' is te bewonderen in de abdijkerk.
De verdienstelijke Gentenaars zijn schrijvers, artiesten, wetenschappers, sportpersoonlijkheden... De bekendste die hun hand mochten laten vereeuwigen zijn Marc Sleen, Romain Deconinck, Armand Pien, Walter De Buck, Nolle Versyp, Jenny Tanghe, Pascale Platel, Yvonne Delcour, Murielle Scherre, Isabelle A en Jan Hoet. Bij elk handje wordt uitgelegd waarom de persoon deze eer te beurt valt, en dat alles in het Gents!
Er zitten ook enkele uitzonderingen tussen de handjes: het houten handje van Pierke Pierlala en het handje met de vingerhoed van modeontwerpster Yvette Lauwaert. Hier en daar zal ook Gents te horen zijn, in liedjes of sketches van verdienstelijke Gentenaars die met de Gentse taal aan de slag gingen.
Na de onderdompeling in dit bad van Gents dialect, is het via een iPad-toepassing ook mogelijk om eens over de grens heen te kijken. Uitspraken in het Gents zal u kunnen vergelijken met uitspraken eigen aan andere dialecten uit Vlaanderen. U kunt ook zelf een uitdrukking in het Gents of in een ander dialect inspreken. Leuk dus voor zowel Gentenaars als niet Gentenaars!
Naar aanleiding van deze tentoonstelling in het STAM, wordt in juli 2012 ook 't wijste Gents woord gekozen door het publiek. Laat uw stem horen en lees er hier alles over!
Vandaag is Gent eigenaar van zo'n 1.800 hectare plattelandsgrond, voornamelijk buiten de stadsgrenzen. Maar ooit was dat 5.000 hectare akkers, weiden en bos. De stad op het platteland: wat is het verhaal achter die gronden? Waar ligt hun toekomst?
Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie op straat, fenomenen die nog te vaak weggewuifd worden. In de voortuin van het STAM vind je een twintigtal artistieke foto’s, gemaakt door leerlingen van Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent om de boodschap ‘Nee is nee, enkel ja is oké’ verder op de agenda te zetten.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!