STA M

Het allereerste object kwam in de museumcollectie in 1833. Tot op vandaag vult het STAM zijn collectie aan, uiteraard ook met recenter materiaal.


Deze videoreeks zet een aantal aparte en op het eerste gezicht vreemde objecten in de kijker. Telkens vertelt iemand die een speciale band met het stuk heeft, er zijn/haar persoonlijk verhaal over.

Asbak

De asbak van het ziekenhuis

Hoofdverpleger op rust Eddy Roelkens over de asbak die als geschenk werd gegeven bij de verhuis van het Bijlokehospitaal in 1982.

Screenshot10

Niet zomaar wat cassettes

Reyhan Görgöz over wat enkele Turkse cassettes voor haar betekenen en waarom het belangrijk is om ze te tonen in een museum.

Naamloos 4

De maquette met een geurtje

De vuilste toiletten vond hij in de Overpoort, terwijl die in het centrum redelijk proper waren. Frank Santens deed jarenlang het onderhoud van de openbare toiletten in Gent. Hij vond het geen zware, maar een plezante job.
In de STAMcollectie zitten deze unieke maquettes uit de jaren 1920 van openbare urinoirs voor mannen. Vandaag vind je nog enkele stenen exemplaren in de stad.

Cxvxcvcxvaamloos 7

Weg-wijzer ► weg-vliegveld

Op 31 december 1984 vliegt Luc Van Wijnsberge mee met de allerlaatste vlucht vanop de luchthaven van Sint-Denijs-Westrem. Na de vlucht besluit hij om een aandenken los te vijzen.. en dat hangt nu in het STAM.

Naxcvxcvxcvxcamloos 4

Een brokje brug

Ilse Strobbe fietst elke dag onder het E17-viaduct van Gentbrugge. Op een dag schrikt ze van een brokstuk op het fietspad. Een telefoontje erover naar Gentinfo heeft grote gevolgen.

Dgfsdfsdf7

Een juweeltje van een truweeltje

In de STAMcollectie vind je ook dit truweel dat gebruikt werd voor de eerstesteenlegging van het Stapelhuis op Dok Noord.
Claude Marissael was jarenlang het gezicht van de Gentse Dienst Protocol oftewel 'het visitekaartje van de stad'. Als ervaringsdeskundige werpt hij zijn blik op dit 'juweeltje van een truweeltje'.

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by