Centraal op de voorzijde van de penning staat een molenas met bovenaan en onderaan een bloemetje, links een M, en rechts een G. Rondom is een opstaande rand.
Op de keerzijde staat een stralende hostie boven een kelk met links 17 en rechts 17. Rondom is eveneens een opstaande rand.
Het voorrecht van de ambacht van de molenaars bestond erin dat enkel leden van de ambacht graan mochten malen in de toen nog talrijke molens in Gent. In de zestiende eeuw hervormde Karel V de Gentse ambachten. De molenaars werden samengevoegd met de olieslagers.
De patroonheilige van de molenaars was Sint Victor van Marseille. De heilige stierf in de derde eeuw de marteldood nadat hij volgend wonder verrichtte: hij werd ter dood veroordeeld door middel van verbrijzeling tussen twee molenstenen, maar zijn lichaam deed de pletstenen breken. Hij wordt voorgesteld in krijgsgewaad met in de rechterhand een schild en in de linkerhand een windmolen.
De ambachtsleden moesten verplicht deelnemen aan de processie ter ere van Sint Victor en aan alle missen van de nering. Als bewijs voor hun aanwezigheid, kregen de deelnemers deze penning overhandigd.