Prijspenning 2de prijs Blijspel aan de Fonteine bij het 25-jarig jubelfeest van De Hoop uit Antwerpen, 1849
De penning bestaat uit een effen rond plaatje gevat in een versierde ring met bovenaan een bol met draagring en bovenaan op de buitenzijde van de ring is een makersteken ingeslagen (D ?). Het plaatje is als volgt ingegraveerd :
Centraal staat een opgezet gedeelte met de beeltenis van een vrouw met lang gewaad die een vogel in haar rechterhand houdt terwijl haar linkerarm rust op een anker ; onder de vrouw, Antwerpen en rondom boven de vrouw, endeszelfs Voorzitter D. Verhaegen ; rondom in een tweede rij langs de rand bovenaan, 25 JARIG JUBELFEEST DER RHETORYKE MAETSY DE HOOP en onderaan, 1824 (naast de 4 was per vergissing nog een cijfer geplaatst dat door de graveur met horizontale en verticale krassen is onleesbaar gemaakt) en onderaan een ingeslagen zilverteken (zwaard).
Op de andere zijde staat centraal opgezet het gekroonde wapenschild van Antwerpen met rondom erboven in drie rijen, TOONEELKUNDIGE PRYSKAMP / voor de blyspelen / 2de PRYS en onderaan in twee rijen, aen de koninglyke Maetspy / DE FONTEINISTEN TE GENT 1849
Eind september 1849 bracht de koning met zijn echtgenote een bezoek aan de stad Antwerpen. Na hun aankomst per spoor brachten zij een bezoek aan de dierentuin naast het station.
Een gala in de grote schouwburg stond ook op het programma. Ook het groot toneelfestival werd met de tegenwoordigheid van de vorsten opgeluisterd. Het was georganiseerd door de twee grote Antwerpse toneelmaatschappijen in de Theâtre des Variétés. De maatschappij voor Rhetorica Jong en Leerzuchtig had reeds tijdens de Antwerpse kermis eind augustus een grote wedstrijd ingericht maar verleende ook haar medewerking aan de opvoeringen ter gelegenheid van het bezoek van het koningspaar. Het was tevens de gelegenheid voor De Hoop om hun 25-jarig bestaan luisterrijk te vieren.
De Fonteinisten die in 1847 een verbroedering hadden afgesloten met De Hoop (zie A2013-49) waren ook van de partij en behaalden een tweede prijs voor blijspel.
Op dezelfde wedstrijden behaalden de Fonteinisten ook de tweede prijs voor drama. In tegenstelling met de 2de prijs blijspel komt deze penning niet meer voor in het patrimonium van de vereniging.
Bruikleen van de rederijkerskamer De Fonteine.